Caută
Close this search box.

Italia, în pragul unei crize politice, după demisia premierului Giuseppe Conte

Giuseppe Conte

Italia plonjează într-o criză politică de care chiar nu are nevoie acum, în plină pandemie. Giuseppe Conte, la putere de aproape 4 ani, și-a dat demisia după ce a pierdut majoritatea în Senat prin retragerea din coaliție a minusculei formațiuni conduse de Mateo Renzi. Ca să evite alegerile anticipate, Conte caută o soluție.

Giuseppe Conte este victima colaterală a pandemiei. A ajuns să-și dea demisia după criticile acide la adresa guvernului său, care ar fi gestionat prost criza sanitară.

Preşedintele Sergio Mattarella s-a întâlnit cu premierul Giuseppe Conte în această dimineaţă, la palatul Quirinale, pentru a-şi prezenta demisia. Preşedintele a cerut ca actualul guvern să rămână pentru treburile curente. Consultările cu partidele politice încep pe 27 ianuarie„, a afirmat Ugo Zampetti, purtător de cuvânt preşedinţie, potrivit TVR.

Așadar, de câteva zile, au începu consultările pentru formarea unui nou guvern, fără nici un rezultat, deocamdată. Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în Camera inferioară, dar nu a reușit să-și asigure majortatea și în Senat.

Neînțelegerea cu Matteo Renzi a pornit de la fondul european de recuperare. Fostul premier nu a fost deloc de acord cu planul lui Giuseppe Conte de a cheltui 200 de miliarde de euro ca să puna Italia pe picioare. Fără Italia Viva, partidul lui Matteo Renzi, fostul profesor de drept mai are câțiva aliați: partidul democratic de centru stânga și mișcarea 5 Stele.

Dacă Giuseppe Conte nu va reuși să formeze un nou guvern de coaliție, președintele Mattarella poate cere unui alt politician să formeze un guvern. Ultima soluție ar fi alegerile anticipate, pe care însă toată lumea încearcă să le evite.

Citește și: Iohannis a schiat, sâmbătă, pe pârtia din Păltiniș

Sondajele arată că daca mâine ar fi alegeri, învingătoare ar fi Liga, formațiune de extrema dreaptă, și Forzza Italia, a lui Silvio Berlusconi, de centru dreapta. Pandemia a ucis peste 85 de mii de oameni în peninsulă, iar economia Italiei a fost serios afectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri