Ivan Patzaichin a anunțat că renunţă să se mai ocupe de desemnarea unui nou guvernator al Deltei, după ce a fost atacat violent de grupări cu interese în zonă. Patzaichin fusese desemnat de USR PLUS, în urmă cu două zile, să formeze un grup consultativ, pentru a recruta un profesionist ca guvernator al Deltei.

„Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violența atacurilor la adresa mea, pe acest subiect.

Sunt mulți oameni de calitate în Tulcea și sunt convins că vor găși posibilitatea de a colabora și fără mine. Așa că mă voi retrage din această activitate. Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei și la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu și mereu acest lucru sau prin prezența mea să pun în pericol acest proces.

Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase și le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârșit”, a anunțat Patzaichin.

În urmă cu două zile, USR PLUS a anunțat inițierea unui proces transparent și consultativ, pentru stabilirea conducerii executive a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), responsabilitate care a revenit Alianței după negocierile cu partenerii de coaliție.

Conform unui comunicat al USR PLUS, pentru începerea procesului de recrutare, cei doi copreședinți ai Alianței i-au adresat lui Ivan Patzaichin invitația de a forma un grup consultativ reprezentativ, pentru Delta Dunării, din care să facă parte asociații și persoane cu preocupări reale în ceea ce privește destinul Deltei.

„Acest grup consultativ va avea rolul de a creiona mandatul viitorului guvernator, profilul profesional și elementele de competență necesare pentru a asigura o bună guvernare a Deltei Dunării”, a precizat sursa citată. Potrivit USR PLUS, Ivan Patzaichin a răspuns afirmativ acestei invitații.

Alianța apreciază că viitorul guvernator al Deltei Dunării și echipa sa trebuie să regândească rolul ARBDD, „prin armonizarea obiectivelor economice, de mediu, de patrimoniu natural și cultural”, implicând în decizii comunitățile locale și asociațiile civice.

„Vreau să scoatem Delta Dunării din circuitul politizării, pentru că dezvoltarea durabilă a zonei e un obiectiv național și chiar european, prin valoarea și mărimea finanțărilor de la UE care pot fi atrase. Faptul că implicăm în această alegere a conducerii ARBDD, încă de la început, asociații de pescari, asociații care protejează patrimoniul cultural sau actori din turism este pentru că vrem o viziune împărtășită pentru viitorul Deltei și o colaborare strânsă între comunitate și administrație”, a afirmat Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, deputat european și președintele grupului Renew Europe, din PE.

„Delta Dunării e unul din locurile cu care fiecare dintre noi ne mândrim de câte ori vorbim despre România. Participarea USR PLUS la guvernare înseamnă și respectarea promisiunii că oamenii competenți, cu viziune reală de dezvoltare durabilă – care înseamnă respect pentru natură, dar și preocupare pentru viața economică a Deltei – pot să arate că buna guvernare chiar este posibilă.

Am foarte mare încredere că, alături de Ivan Patzaichin și cei care iubesc cu adevărat Delta, vom găși un guvernator de ispravă”, a spus la rândul său Dan Barna, copreședinte al USR PLUS și vicepremier.

185 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here