Preşedintele Joe Biden a vorbit marţi pentru prima oară cu omologul său rus Vladimir Putin de când a devenit preşedintele SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki a anunţat convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi în timpul briefingului de presă zilnic.

Discuţia a avut loc în timp ce Biden ajustează politica SUA faţă de Rusia într-o manieră mai fermă comparativ cu predecesorul său, Donald Trump, care a refuzat să îl atace direct pe Putin.

În discuţia cu Putin, subiectele au inclus propunerea lui Biden de extindere a tratatului privind armamentul nuclear New START cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani şi un ”sprijin puternic al SUA pentru suveranitatea Ucrainei” în faţa agresiunii ruseşti.

Tratatul referitor la controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie, limitează Statele Unite şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice fiecare.

Psaki a spus că Biden s-a referit şi la cazul lui Navalnîi, care a fost închis săptămâna trecută după întoarcerea sa la Moscova, într-un caz care a amplificat tensiunile între Rusia şi Statele Unite.

Biden şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic masiv efectuat împotriva unor instituţii şi companii americane prin intermediul piratării companiei Solar Winds, atribuită Rusiei.

În acelaşi timp, Joe Biden a încercat că refacă alianţa tensionată dintre SUA şi Europa, subliniind într-o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că Washingtonul va respecta pactul de apărare reciprocă al tratatului organizaţiei.

”Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite de apărare colectivă, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic şi a subliniat angajamentul său pentru consolidarea securităţii transatlantice”, arată un comunicat al Casei Albe, citat de News.ro.

132 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here