Caută
Close this search box.

Joe Biden îi cere lui Merkel să oprească construcţia NordStream 2

joe biden

Noua administrație americană este la fel de vehementă împotriva construcției conductei Nord Stream 2, susținută de Rusia, ceea ce reprezintă un obstacol în relația Washington-Berlin. Într-o declarație recentă, cancelarul Angela Merkel a spus că „sancțiunle impuse recent de SUA nu sunt ok”, potrivit Politico.

Poziția SUA a fost clarificată de Antony Blinken, persoana desemnată de Joe Biden pentru a ocupa funcția de secretar de stat. Blinken a declarat că este „hotărât” să facă tot ce poate pentru a preveni finalizarea priectului North Stream 2 care ar urma să conecteze gazul rusesc la piața europeană printr-un gazoduct care va lega Rusia de Germania.

„Președintele Biden ne va cere să folosim toate instrumentele persuasive prin care să convingem prietenii și partenerii noștri, inclusiv Germania, să nu meargă mai departe cu acest proiect”, a declarat Antony Blinken, conform Digi24.

Poziția acestuia reprezintă o continuare a politicii din mandatul lui Donald Trump cu privire la proiectul North Stream 2. În ultima zi de mandat, administrația Trump a impus sancțiuni asupra navei rusești care termina ultimele secțiuni ale conductei, din care mai sunt de construit aproximativ 100 de kilometri.

Sancțiunile nu au fost primite deloc bine de cancelarul german Angela Merkel. „Consider că aceste sancțiuni extrateritoriale sunt o măsură care nu este OK din punctul meu de vedere”, a declarat aceasta.

De asemenea, cancelarul german consideră că „vor exista opinii diferite cu administrația Biden”. „Să nu credeți că de mâine înainte va exista doar un acord; vor exista și păreri diferite.”, spune Merkel.

Întrebată la o conferință de presă la Berlin dacă arestarea și încarcerarea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, precum și revizuirea preconizată a relațiilor UE-SUA sub noul președinte, au avut un impact asupra opiniei sale despre Nord Stream 2, Merkel a spus: „Atitudinea mea de bază nu s-a schimbat încă până la punctul în care spun că proiectul nu ar trebui să existe”.

Merkel a semnalat disponibilitatea de a discuta problema cu Washingtonul, dar consideră că „nu ar trebui să nu existe deloc relații comerciale între Statele Unite și Rusia în sectorul petrolului, de exemplu. Trebuie să punem toate aceste probleme pe masă și să discutăm dacă vrem mai puțin comerț cu Rusia în sectorul gazului, ce nivel de dependență este tolerabil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri