Caută
Close this search box.

LIVE VIDEO Joe Biden a fost învestit ca președinte al SUA: ”E ziua Americii, democrației, speranței”

Președintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden, a depus jurământul prezidențial miercuri, zi care va marca sfârșitul a patru ani atipici la Washington. Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Americii.

”E ziua Americii, e ziua democrației, speranței (…) Violențele au încercat să zdruncine SUA în urmă cu câteva zile, dar democrația a învins”, a spus Biden, în discursul său de la învestire.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a depus jurământul pe o Biblie care aparţine familiei sale din 1893 şi care a fost folosită şi la învestirea sa ca vicepreşedinte în 2009 şi 2013, relatează NBC News.

Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Această Biblie a fost de asemenea folosită de fiecare dată când a fost învestit senator al SUA. Biblia are o cruce celtică pe copertă.

Beau Biden, regretatul fiu al preşedintelui ales, a folosit aceeaşi Biblie când a fost el însuşi învestit procuror general al Delaware.

Kamala Harris a depus de asemenea jurământul.

Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump, relatează AFP.

Democratul va fi învestit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în cadrul unei ceremonii fără precedent, marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai miliardarului republican.

Mai mulţi lideri republicani-cheie au venit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestitură, pentru a da un semnal de unitate şi de sprijin pentru un transfer paşnic de putere în pofida absenţei fostului preşedinte Donald Trump, notează dpa.

Printre republicanii care participă se află senatorul Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul în faţa Capitoliului, vizat de un asalt al susţinătorilor lui Trump în urmă cu exact două săptămâni.

In jurul orei 17.25 (ora României), Joe Biden împreună cu soția au ajuns la Capitoliu.

Înainte de sosirea lui Joe Biden, a fost o alertă cu bombă la Capitoliu, care s-a dovedit falsă.

A început sosirea invitaților la Washington: printre primii sosiți, soții Clinton și Obama.

Președintele ales Joe Biden a trimis primul său tweet de Ziua Inaugurării la câteva momente după ce Donald Trump a părăsit zona DC pentru ultima dată ca președinte.

„Este o zi nouă în America” a scris acesta pe Twitter.

Donald Trump i-a lăsat o scrisoare în Biroul Oval președintelui ales Joe Biden, potrivit unei surse citate de CNN care nu a oferit însă informații despre conținutul scrisorii.

Una dintre tradițiile moderne de Ziua Inaugurării este ca președintele în exercițiu să îi lase o scrisoare succesorului său în care să îi ureze succes și să îi ofere câteva sfaturi. De regulă scrisoarea este lăsată pe biroul Resolute din Biroul Oval pentru a fi găsită de noul președinte când intră pentru prima dată în încăpere.

Aceeași sursă a relatat că și Melania Trump i-a lăsat o scurtă notă de bun venit primei doamne Jill Biden.

Președintele ales Joe Biden și soția sa, Jill Biden, participă la liturghia de dimineață la Catedrala Sf. Matei Apostolul din apropierea Casei Albe. La slujbă iau parte și liderii republicani din Congres, senatorul Mitch McConnell și Kevin McCarthy, liderul congresmenilor republicani din Camera Reprezentanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri