Caută
Close this search box.

Martor la prăbuşirea avionului în Indonezia: Am văzut cum cădea şi apoi a explodat

Hendrik Mulyadi este un pescar își scotea capcanele de crab, atunci când a auzit o explozie uriașă în apropiere. Marea s-a ridicat brusc, ridicând barca pescarului indonezian în timp ce fumul umplea aerul.

„Sunt norocos că nu m-a lovit”, și-a amintit el, încă vizibil zdruncinat de ceea ce a văzut. „A fost ca o fulgerare, foarte rapid. A explodat când a lovit apa. Am văzut resturi plutind. Erau resturi de avion”, a spus pescarul pentru nytimes.com.

Hendrik, în vârstă de 30 de ani, era unul dintre cei cinci pescari de crab care lucrau sâmbătă după-amiază, când zborul aerian Sriwijaya 182 a căzut din cer câteva minute după decolare, cu 62 de persoane la bord, dintre care 10 copii și bebeluși. Avionul s-a prăbușit în Marea Java, la aproximativ 300 de metri de locul în care Hendrik pescuia.

În mod normal, o insulă adormită, cu relativ puțini vizitatori, Lancang a devenit acum o bază pentru operațiunea de căutare și recuperare, condusă de Basarnas, agenția națională de căutare și salvare din Indonezia. Locul prăbușirii se află la mai puțin de un kilometru de insulă.

Un alt pescar a văzut şi el dezastrul
Când avionul a căzut în mare, era atât de aproape de insulă încât a zguduit ferestrele. Un pescar, Sahapi, se afla pe apă împreună cu echipajul său, verificându-și capcanele de crab nu departe de barca celuilalt pescat, Hendrik, când a avut loc dezastrul.

Sahapi, în vârstă de 52 de ani, pescar pe insula Lancang, a spus că a auzit o explozie uriașă. A simțit cum marea îi ridică barca și a văzut pâlpâiri de galben și roșu sub suprafață. „Am văzut resturi în apa”, a spus el. „Fumul negru gros a umplut aerul. Apa era galbenă și roșie”

La început, a crezut că ar fi un tsunami, apoi și-a dat seama că barca lui Hendrik era mai aproape de locul exploziei şi a crezut că prietenul său trebuie să fi fost lovit de fulger.

„Mi-a fost frică să nu mă răstoarne valul”, a spus el. „M-am uitat în dreapta și în stânga și nu am văzut barca prietenului meu”. „Nu am auzit niciun sunet de avion”, a spus el

Pescarul s-a grăbit acasă să dea vestea proastă a morții prietenului său Hendrik. Spre ușurarea sa, Hendrik s-a întors la scurt timp și a raportat că a avut loc un accident de avion.

Sahapi i-a dus apoi pe ofițerii de poliție din insulă la fața locului după ce a aflat de accident și i-a ajutat să folosească o ancoră pentru a scoate cabluri și bucăți de îmbrăcăminte de la locul prăbuşirii avionului.

Pescarii martori, marcaţi de scenele văzute
Pescarul a spus că este încă în șoc. „Am încă traume” a spus el. „Stau acasă şi am momente în care tremur inexplicabil şi mă bâlbâi în timp ce vorbesc. Mi-am pierdut pofta de mâncare şi nu pot să dorm”, spune el

Autoritățile nu au permis pescarilor din Lancang să își verifice capcanele din apropierea locului tragediei aviatice. Pescarul Hendrik are 550 de capcane care așteaptă să fie scoase, ca să îşi poată asigura existenţa zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri