Caută
Close this search box.

Mike Pence: Pentru cei care aţi atacat Capitol Hill azi – Violenţa nu învinge!

mike pence

Sesiunea Congresului american, destinată certificării victoriei lui Joe Biden, în cursa pentru Casa Albă, întreruptă după ce susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului, a fost reluată miercuri seară, la ora locală 20:00, fiind condusă de vicepreşedintele Mike Pence, care a condamnat incidentele din cursul zilei şi a subliniat că „violenţa nu câştigă niciodată”.

Congresmenii au deschis plicurile cu voturile din Colegiul Electoral, din care 306 i-au fost atribuite lui Joe Biden şi 232 lui Donald Trump. Procedura a constat în deschiderea plicurilor şi numărarea voturilor. Fuseseră numărate doar 12 voturi, înainte ca susţinătorii lui Trump să rupă cordoanele de poliţişti şi să intre în clădire.

Republicanul Lindsey Graham, considerat loial preşedintelui Donald Trump, a reafirmat victoria lui Joe Biden.

„Joe Biden şi Kamala Harris sunt aleşi în mod legal şi vor deveni preşedintele şi vicepreşedintele Statelor Unite pe 20 ianuarie”, a adăugat el, după un discurs în care a denunţat violenţele care au avut loc.

Senatul a votat cu privire la obiecţia ridicată împotriva voturilor electorale din Arizona, obiecţie susţinută de doar 6 republicani, astfel că rezultatul votului a fost 93-6, iar obiecţia a fost respinsă. Era de aşteptat şi votul Camerei Reprezentanţilor.

La fiecare obiecţie formulată în scris, sesiunea comună a fost întreruptă, iar Camera şi Senatul s-au reunit, pentru a o examina separat.

La reluarea sesiunii, vicepreşedintele Mike Pence a spus: „Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”.

„În timp ce ne reîntrunim în această cameră, lumea va fi din nou martoră la rezistenţa şi puterea democraţiei noastre, chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi de poporul Statelor Unite s-au adunat din nou. Să ne întoarcem la treabă”, a încheiat el.

Procurorul general al Districtului Columbia, Karl Racine, i-a cerut vicepreşedintelui să organizeze Cabinetul, pentru a invoca Amendamentul 25, spre a-l înlătura pe Trump din funcţie.

Înainte de a începe procedurile, liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a spus că cei care au încercat miercuri să perturbe democraţia nu au reuşit.

„Vom finaliza exact ce am început. Vom finaliza procesul ca la carte. Ne vom urma înaintaşii, legile şi Constituţia ad literam. Şi îl vom certifica pe cel care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020”, a spus McConnell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri