Caută
Close this search box.

NASA a făcut testul etapei de bază a rachetei SLS, pentru misiunea Artemis I, către Lună

nasa

NASA a făcut sâmbătă un test din etapa principală, al rachetei SLS, care va lansa misiunea Artemis I, pe Lună. Acesta este testul final al seriei Green Run.

Planul de testare prevedea ca cele patru motoare RS-25 ale rachetei să tragă timp de peste opt minute – aceeași perioadă de timp necesară pentru a trimite racheta în spațiu, după lansare. Echipa a finalizat cu succes numărătoarea inversă și a aprins motoarele, dar motoarele s-au oprit puțin mai mult de un minut. Echipele evaluează datele, pentru a determina ce a cauzat oprirea timpurie, și vor stabili ce fac de acum încolo.

Pentru test, etapa de bază a fost executată cu racheta ancorată în docul de testare B-2, de la Centrul Spațial Stennis al NASA, de lângă Golful St. Louis, Mississippi. Testul cu foc fierbinte a inclus încărcarea a 733.000 de kilograme de oxigen lichid și hidrogen lichid, simulând procedura de lansare cu numărătoare inversă și aprinderea motoarelor.

„Testul de sâmbătă a fost un pas important înainte pentru a ne asigura că racheta SLS este pregătită pentru misiunea Artemis I și pentru a transporta echipajul în misiuni viitoare”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine, citat de Global Security. „Deși motoarele nu au pornit pe întreaga durată, echipa a lucrat cu succes la numărătoarea inversă, a aprins motoarele și a obținut date valoroase, pentru a şti ce avem de făcut de acum încolo”.

Echipele de asistență din complexul de testare Stennis au furnizat gaze de înaltă presiune la standul de testare, toată energia electrică operațională, mai mult de 330.000 de galoane de apă pe minut, pentru a proteja deflectorul de flacără al standului de testare și pentru a asigura integritatea structurală a etapei de bază, dar și datele strânse, necesare pentru evaluarea performanței.

„Vederea tuturor celor patru motoare aprindându-se pentru prima dată, în timpul testului, a fost o etapă importantă pentru echipa SLS”, a declarat John Honeycutt, managerul programului SLS, de la Marshall Space Flight Center, NASA, din Huntsville, Alabama. „Vom analiza datele și ceea ce am învățat din testul de astăzi ne va ajuta să planificăm următorii paşi”.

Seria de teste Green Run a început în ianuarie 2020, când racheta a fost terminată, la instalația de asamblare Michoud, a NASA, din New Orleans și instalată în standul de testare B-2, de la Stennis. Echipa a finalizat primul dintre cele opt teste din seria Green Run înainte de a se opri în luna martie, din cauza pandemiei de coronavirus.

După reluarea lucrărilor, în luna mai, echipa a lucrat la testele rămase din serie, dar s-a oprit periodic, în timpul celor șase furtuni tropicale sau uragane care au afectat Coasta Golfului. Fiecare test construit pe baza testului anterior, cu o complexitate crescândă, a urmărit evaluarea sistemele sofisticate ale rachetei, iar testul cu foc fierbinte de acum, care a aprins toate cele patru motoare, a fost testul final din serie.

„Stennis nu a fost martora acestui nivel de putere, de la testarea etapelor lui Saturn V, în anii 1960″, a declarat directorul Centrului Stennis, Rick Gilbrech. „Stennis este prima instalație de propulsie a rachetelor care a testat prima și a doua etapă a lui Saturn V, care a dus oamenii pe Lună, în timpul Programului Apollo, iar acum acest foc fierbinte de la SLS este exact motivul pentru care testăm ca și cum zburăm și zburăm așa cum testăm. Învăţăm din oprirea timpurie de astăzi, identificăm eventualele corecții, dacă este necesar, și mergem mai departe”.

În plus față de analiza datelor, echipele vor inspecta și cele patru motoare RS-25, înainte de a stabili următorii pași. În cadrul programului Artemis, NASA lucrează pentru a ajunge să facă să aterizeze prima femeie și următorul bărbat pe Lună, în anul 2024. SLS și nava spațială Orion, care va transporta astronauții în spațiu, împreună cu sistemul de aterizare umană și Gateway, care va staţiona pe orbită, în jurul Lunii, sunt coloana vertebrală a NASA, pentru explorarea spațiului extins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri