Caută
Close this search box.

Noua tulpină Covid, în România: Suspiciuni că mai multe persoane ar fi infectate

legea carantinei

Noua tulpină de COVID începe să se extindă deja în România. Conform surselor Capital, nu doar tânăra din Giurgiu a fost depistată cu tulpina B.1.1.7. În total ar fi 5 cazuri de români care ar avea noua tulpină de COVID.

Noua tulpină de COVID-19 a ajuns şi în România, fiind în mod cert detectată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din ţară, conform purtătorului de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, care a precizat că aceasta înseamnă că virusul circulă deja în România şi a amintit că e mult mai contagios.

Conform surselor Capital, tânăra este din Colibași și este membru al unei familii de agricultori care cresc roșii. Mai mult, 5 membri ai familiei sunt infectati tot cu noua tulpină.

”Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvenţiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balş” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare”, a precizat astăzi Ministerul Sănătăţii.

Ministerul subliniază că, având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania naţională de vaccinare, măsurile de protecţie rămân la fel de importante: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor, distanţarea socială şi igiena mâinilor.

”E vorba de o tânără de 27 de ani din judeţiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată şi lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită.Dacă informaţiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Şi e mult mai contagios. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secţiei clinice VII „Terapie Intensivă Adulţi” şi purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Rafila, despre noua tulpină COVID-19: Este cu cel puțin 40% mai transmisibilă
Alexandru Rafila, a explicat vineri seara la Antena 3, de ce este periculoasă mutația britanică a coronavirusului, depistată la Giurgiu.

„Această nouă tulpină crește cu 0,5 indicele de reproducere. Din cauza asta este îngrijorarea, pentru că transmisibilitatea este mai mare. Este cu cel puțin 40% mai transmisibilă decât tulpina clasică. Se poate ajunge într-o situație ca sistemele medicale să fie depășite și să duca la impunerea unor măsuri destul de dure, așa cum vedem că se întâmplă în Marea Britanie”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri