Olivia Steer a scris o postare, pe pagina sa de Facebook, în care îl acuză pe Mircea Cărtărescu că nu știe regulile de scriere în limba română și îl critică pe acesta, pentru că și-a sfătuit cititorii să se vaccineze.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „dragă” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile, și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer, punând virgula înainte de conjucţia „şi”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu este probabil cel mai valoros prozator român contemporan. A scris mai multe romane din subgenul realismului magic, caracterizate printr-o limbă română fermecătoare şi un lexic complex. Este de asemenea unul dintre cei mai apreciaţi scriitori optzecişti, încadrabil în stilul postomodernist.

Mircea Cărtărescu i-a dat replica, pe pagina sa de Facebook:
„Doamna Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.
Sigur că asta n-are nici o importantă, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.
Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, a scris Mircea Cărtărescu.
232 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here