Caută
Close this search box.

Ovidiu Maican: Totul, în privinţa majorării pensiilor, depinde acum de preşedinte şi majoritatea parlamentară

ovidiu maican

Lectorul universitar Ovidiu Maican, de la Facultatea de Drept a ASE, doctor în drept, spune că soarta ţării, carr riscă să fie downgradată, este acum în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis şi a majorităţii parlamentare aflate la guvernare.

Dacă punctul de pensie va creşte cu 40%, România va fi downgradată la ratingul junk, BB+ cu perspectivă pozitivă – cum se numeşte acest prim rating junk, la Standard & Poor’s.

Efectul va fi că ţara noastră se va putea împrumuta în continuare de pe pieţele internaţionale, dar la dobânzi mult mai mari, cu sume de bani tot mai mici şi va ajunge, mai devreme sau mai târziu, la faliment, prin incapacitate de plăţi.

MagnaNews.ro: Cum evităm această situaţie?
Ovidiu Maican: Legea pensiilor a fost votată de fostul Parlament şi fostul guvern, Cabinetul Orban, a sesizat CCR pentru neconstituţionalitatea legii. Curtea a respins sesizarea Guvernului.

Ca atare, strict constituţional, merge la promulgarea de către preşedinte. La art. 77, al (2) din Constituţia României, se spune că „înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii”.

Înseamnă că Iohannis poate cere actualului parlament o singură dată să reexamineze legea. Deocamdată, Parlamentul e în vacanţă. CCR a avut competenţă aici pentru că art. 146, lit. (a) stipulează că „Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de pronulgarea acestora, la sesizarea preşedintelui, a unuia dintre preşedinţii camerelor, a Guvernului ş.a.m.d.”.

MagnaNews.ro: Legea ajunge la preşedinte.
Ovidiu Maican: Da. Ceea ce scrie în art. 146, lit. (a), este preluat în art. 10 din Legea Curţii Constituţionale. Art. 10, 11 şi 12 detaliază ce stipulează art. 146 din Constituţie.

Deci, putem să evităm majorarea pensiilor cu 40%, care ar fi un dezastru şi ar duce România în faliment, dacă dl. preşedinte retrimite legea la Parlament şi acesta modifică legea, eliminând majorarea pensiilor cu 40%?
Practic, avem două condiţii: ce face preşedintele şi ce face majoritatea din Parlament, adică să nu joace dublu unii.

Părerea mea este că Parlamentul ar trebui convocat în sesiune parlamentară extraordinară. Dacă domnul preşedinte o face repede, îi motorizează pe cei din majoritatea parlamentară de guvernare, trebuie convocat Parlamentul şi totul trece.

Dacă domnul preşedinte întârzie, are un comportament ciudat. Ce face după aceea Parlamentul nu mai este treaba domniei-sale. Motivarea CCR apare în câteva zile, probabil săptămâna viitoare. Apoi, dl. Iohannis trebuie să decidă ce face, sfătuit de juriştii domniei-sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri