Pictorul Viorel Nimigeanu s-a stins, miercuri, la Cluj Napoca. Viorel Nimigeanu s-a născut în anul 1950, în comuna bistrițeană, Nimigea de Jos.

”Viorel Nimigeanu a plecat să picteze Pășunile Raiului. Drum lin, precum cărările Țării Năsăudului, Dragul meu Prieten!” – este mesajul postat de editorul clujean Vasile George Dâncu.

Viorel Nimigeanu a încetat din viață la vârsta de 70 de ani.

Pictorul Viorel Nimigeanu

S-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973.

În 1977, a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor a apreciat talentul tânărului student și l-a sprijinit în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

Lucrare de Viorel Nimigeanu

Artistul a avut zeci de expoziții personale în țară și străinătate.

Începând cu anul 1978, a devenit preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate.

În 2010 și-a luat doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

265 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here