Caută
Close this search box.

Plajele de pe Litoral sunt mărite spectaculos, cu zeci de hectare

Plajele de pe Litoral

Zeci de hectare noi de plajă vor fi la dispoziția turiștilor care își vor petrece concediul la malul Mării Negre, începând cu vara acesteui an.

În noiembrie 2020, au început lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Protecția și Reabilitarea părții Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, o continuitate a proiectului implementat cu succes la sfârșitul anului 2015, în Faza I.

Proiectul are o valoare de aproximativ 1 miliard de euro, iar la finalul acestuia România va câștiga la propriu teren: plajele vor fi extinse cu peste 200 de hectare noi de nisip.

Lucrările la tronsonul Mamaia, începute în noiembrie, implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina și plaja Năvodari – reper Arena Regia) și extinderea unei construcții hidrotehnice existente.

Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puțîn 100 de metri lățime, la cota de cel puțin +2 metri, pe o perioadă de timp de 50 de ani. În acest moment, peste 30 de hectare de plajă nouă, sunt vizibile, în zona de Nord a stațiunii, iar lucrările continuă.

„La începutul verii care urmează, vom avea peste 4,3 milioane de metri cubi de nisip nou așternute pe litoralul constănțean. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral va monitoriza și va aduce publicului la cunoștință constant progresul lucrărilor de înnisipare. Deja, peste doi kilometri liniari din cei șapte sunt înnisipaţi”, explică directorul ABADL, Bogdan Bola.

În Mamaia, lucrările de extindere a plajelor sunt estimate a fi finalizate în luna aprilie 2021, astfel că turiștii vor găși plaje noi în acest sezon estival. În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse și vor fi redate turismului.

Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I, și plajele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia- Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II.

Pe lângă lucrările de innisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri