Caută
Close this search box.

Poliţia anchetează furturi de energie electrică pentru minarea de criptomonede

piaţa criptomonedelor

Mai multe entităţi din Poliţia Română anchetează furturi de energie care au avut ca scop strângerea de bani pentru minarea de criptomonede, anunţă E-nergia.

Ca urmare a anchetelor Poliției, referitoare la sustrageri de energie electrică, dintr-o zonă de distribuție a Electrica, suspiciunile de acum sunt că energia era furată de fapt pentru minarea de criptomonede.

O parte din furturi ar fi suportate direct de consumatori, prin consumul propriu tehnologic al rețelei, pe care îl plătesc în facturi consumatorii corecți. Pe lângă ce a comunicat Poliția, ar fi în derulare mai multe anchete, care vizează suspiciuni de același fel, în condițiile în care practica nu ar fi singulară.

Săptămâna trecută, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne emitea un comunicat, cu titlul “Percheziții pentru probarea unor infracțiuni de corupție în legătură cu furt de energie electrică”:

“Astăzi, 18 ianuarie 2021, polițiști anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Județean Anticorupție Buzău și Serviciului Județean Anticorupție Dâmbovița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pun în executare zece mandate de percheziție domiciliară (cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților), precum și cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte trei persoane fără calitate specială.

În cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Cam cum se întâmplau lucrurile, cităm din comunicatul Poliției:

“Unul dintre suspecți, deținător al mai multor spații industriale și rezidențiale, punea la dispoziție spații unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații erau puse în manoperă și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcționar public se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie”.

În aceeași zi, Electrica, societate care se ocupă de distribuția de energie electrică în zonă, dădea și ea un comunicat, la puțin timp după comunicatul Poliției:

“Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici și asigură toate părțile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societățile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziție cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”.

Există opt modelităţi prin care câştigi criptomonede (adică bani, în acest fel), făcând minare de criptomonede. Minarea implică rezolvarea unor probleme matematice, pentru a valida fiecare tranzacţie. Toate criptomonedele care există sunt în sume limitate într-un protocol, dar trebuie validate, pentru a putea fi folosite.

Ca recompensă, primul individ care rezolvă problema matematica, pentru a valida tranzacţia, primeşte o parte din moneda pe care a validat-o.

Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare, mai spunea compania. Mai multe detalii nu au fost date, pe motiv că ancheta este în curs.

Furturi de electricitate au mai fost și probabil se vor mai descoperi în România, însă o sintagmă din comunicatul Poliției a ridicat semne de întrebare. Și anume “activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică”, sintagmă care ridică evident niște semne de întrebare.

Mai multe surse apropiate situației ne-au confirmat zilele trecute bănuiala: este vorba de fapt despre suspiciunea de furt de energie electrică pentru minarea de criptomonede. Sistemul funcționa destul de simplu, cel puțin potrivit surselor noastre: în anumite imobile (unele abandonate) s-ar fi instalat mai multe calculatoare de putere mare care, beneficiind și de concursul interesat al unor oameni din compania de distribuție, erau branșate apoi la rețeaua electrică, evident ilegal, fără documentații și contracte. Energia sustrasă din rețea era folosită de computere exact pentru minarea de criptomonede.

Există evident un impact pentru consumatori, asta dacă, normal, furturile vor fi și dovedite și nu vorbim doar despre suspiciuni. Fiecare distribuitor de electricitate are recunoscut în tarifele de distribuție un procent de pierderi, iar aceste pierderi, parțial recunoscute de ANRE, sunt plătite de toți consumatorii în facturi.

Este vorba despre consumul propriu tehnologic (CPT), care are două componente: tehnic și comercial – în ultim caz vorbim, exact, despre furturi

Surse apropiate situației spun că firma de distribuție a depistat că ar fi vorba despre nereguli ca urmare a unor consumuri anormal de mari de electricitate în anumite zone. Mai mult, potrivit acestora, ceea ce s-a relatat în comunicatul Poliției ar fi doar începutul, iar alte anchete sunt în desfășurare, mai ales în zona de distribuție Muntenia Nord a Electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri