Caută
Close this search box.

Prima țară europeană care a depășit pragul de 100.000 de decese provocate de Covid-19

Marea Britanie a devenit marți prima țară europeană care a trecut pragul de 100.000 de decese din cauza Covid-19.

Guvernul depune toate eforturile pentru camapania de vaccinare pentru a ieși din criza sănătății agravată de variantă care a apărut pe solul său, potrivit AFP.

Statele Unite intenționează să comande 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin Covid-19 cu scopul de a vaccina 300 de milioane de persoane până la sfârșitul verii.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: “Regret să vă spun că numărul deceselor provocate de COVID a trecut de 100.000. Este greu de procesat suferinţa cuprinsă în această statistică sumbră. Anii de viaţa pierduţi, întâlnirile de familie neîntâmplate şi chiar imposibilitatea atâtor famiiii de a-şi lua rămas-bun de la cei dragi.”

Ca și în alte părți ale lumii, acest bilanț este probabil subestimat. Sunt luate în calcul doar decesele celor care au avut boala confirmată.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: “Ca prim-ministru, îmi asum întreaga responsabilitate pentru acţiunile guvernului. Ceea ce vă pot spune este că am făcut tot ceea ce ne-a stat în putere şi continuăm s-o facem ca să micşorăm suferinţa.”

Dacă numărul contaminărilor, care se apropie de 3,7 milioane, a început să scadă ca urmare a carantinei tot mai stricte, greul nu a trecut, a avertizat medicul șef pentru Anglia.

Primul deces din Regat a fost anunțat pe 5 martie 2020. De atunci, contorul sumbru a rulat ameţitor, cu un record de 1.820 de decese acum o săptămână, pe 20 ianuarie.

Gordon Bonner, 86 de ani: ”(Soția mea) a luptat atât de crâncen pentru oxigen încât parcă sorbea aerul. Încă îi văd în faţa ochilor buzele rotunjite, ca şi cum sorbea aerul printr-un pai. m stat în parcare şi am privit cum şase străini descărcau sicriul şi-l băgau în capela crematoriului. Ultimul lucru pe care l-am văzut din ea a fost capătul sicriului pe când se închideau uşile. Nu aşa ar fi trebuit să se întâmple lucrurile, dar asta e realitatea şi de aceea încă trăiesc în puştiul dezolării şi al disperării.”

Încă de la început, conservatorul Boris Johnson a fost acuzat că a subestimat amploarea crizei, a instituit restricţii prea târziu și a ridicat carantina prematur, ignorând sfaturile oamenilor de știință.

Autorităţile britanice își concentrează acum toate eforturile asupra vaccinării. A fost prima țară occidentală care a început imunizarea, foloseşte deja trei seruri diferite şi a mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a accelera campania, desfășurată inclusiv în catedrale și moschei.

Şi peste Ocean preşedintele Joe Biden a prezentat noi măsuri pentru accelerarea distribuției dozelor de ser în țară. Vaccinurile sunt distribuite în funcție de mărimea statelor, iar unii s-au plâns că stocurile sunt prea limitate.

De asemenea, guvernul Biden se angajează să ofere statelor o estimare a distribuției dozelor pe trei săptămâni, comparativ cu doar una în prezent. Asta ar urma să permită autorităților locale să organizeze mai bine campania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri