Sute de oameni cer venituri decente la uşa ministrului Muncii. E un amplu protest la aceasta oră, în stradă s-au adunat politiști, dar și angajați din administrația publică centrală și locală, penitenciare, sport și finanțe.

Așa numita caravană a drepturilor sociale, reprezentând Federația Cartel Alfa, a ajuns vineri la Ministerul Muncii după ce s-a oprit pentru mitinguri și în Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, la Palatul Cotroceni sau Ministerul de Finanțe.

Protestatarii sunt nemulțumiți de nivelul salariului minim pe care Guvernul vrea să-l majoreze cu doar 41 lei net, față de cel puțin 100 de lei net, cât cer marile Federații sindicale.

De asemenea, sunt nemulțumiți de înghețarea veniturile bugetarilor pentru tot anul 2021, la nivelul lunii decembrie a anului 2020.
Protestatarii cer de asemenea acordarea sporurilor la nivelul salariului de bază actual, indexarea pensiilor cu valoarea inflației, pensii echitabile.

Cei care au ieșit în stradă sunt, în mare măsură, polițiști dar și angajați din domeniile administrației publice centrale și locale, asistență socială, grefa judiciara, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS.

Reamintim că protestele polițiștilor au loc după ce au pus deja în practică alte acțiuni. Începând din 11 ianuarie oamenii legi nu mai aplică amenzi, ci doar avertismente scrise sau verbale, prevăzute în ordonanța privind regimul contravențiilor. Iar din 18 ianuarie nu mai comunică deciziile de carantinare/izolare și nu mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri. De asemenea, nu mai fac ore suplimentare și nu mai asigură permanența de la domiciliu. Din 25 ianuarie, polițiștii spun că, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile, vor asigura doar urgențele.

De asemenea, Cartelul Alfa anunță că vor avea loc proteste și la Ministerul Finanțelor Publice (26 ianuarie și 2, 9, 15 februarie) și la sediilor partidelor de guvernare: PNL, USR+Plus, UDMR (10, 17 și 24 februarie) în București.

Apel către Turcan: Lăsați, doamnă, vânătoarea de asistați sociali

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ar trebui să renunţe la vânătoarea de asistaţi sociali şi să găsească soluţii pentru faptul că jumătate din contractele de muncă înregistrate în Revisal oferă salarii nete sub 1.600 de lei, susţin reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, într-un comunicat postat vineri pe Facebook.

„Haideţi să punem pe agenda doamnei ministru Turcan problemele reale ale pieţei muncii din România. Lăsaţi, doamnă, vânătoarea de asistaţi sociali (da, ştim, sunt probabil câţiva care iau nemeritat ajutorul de 250 lei pe lună)! Fiecare ministru din ultimii zece ani şi-a început mandatul în forţă, arătând cu degetul către aceştia, fără ca la final să-i lase într-o situaţie mai bună pe cei care chiar au nevoie de ajutor”, se spune în postarea organizaţiei sindicale.
CNS Cartel Alfa îi atrage atenţia ministrului Muncii că nu este normal ca, într-un stat european, jumătate dintre contractele de muncă înregistrate să ofere salarii nete de sub 1.600 de lei.

„Uitaţi-vă în schimb la datele din Revisal! JUMĂTATE din contractele de muncă sunt cu salarii nete mai mici de 1600 lei! Vi se pare o situaţie normală? Demnă de un stat social european? Într-o ţară în care costurile de trai se apropie cu paşi rapizi de media din UE. Aveţi soluţii pentru asta? Aveţi de gând în mandatul dumneavoastră să acţionaţi pentru deblocarea negocierilor colective şi restabilirea dreptului la asociere sindicală?”, spun reprezentanţii Cartel ALFA, în mesajul adresat ministrului Muncii.

118 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here