Caută
Close this search box.

Reforma Curţii Constituţionale, propusă de PNL, a fost respinsă de CSM

csm
Cu un vot împotriva covărșitor (17 voturi împotrivă și unul nul), judecătorii și procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au avizat negativ o inițiativă venită din partea PNL, prin care era modificată legea privind funcționarea și organizarea Curții Constituționale.
La finalul anului trecut, deputatul PNL Ovidiu-Ioan Sitterli a depus la Parlament o inițiativă legislativă de modificare a legii de funcționare a Curții Constituționale, în care propune ca judecătorii CCR să fie numiți din rândul puterii judecătorești, candidații trebuind să aibă calitatea de judecător și avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Membri CSM susțin că, în raport cu art. 142-145 din Constituție, referitoare la condițiile de numire a judecătorilor Curții Constituționale, propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 47/1992, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, este susceptibilă de critici de neconstituționalitate.
„Pe de o parte, se propune limitarea categoriilor profesionale care pot candida la funcția de judecător al Curții Constituționale, prin acordarea acestei vocații exclusiv judecătorilor. Pe de altă parte, nu se face nicio referire Ia celelalte condiții prevăzute de art. 134 din Constituția României.
Mai mult, prin propunerea legislativă se adaugă o condiție suplimentară celor prevăzute de Legea fundamentală, respectiv cea vizând existența avizului Consiliului Superior al Magistraturii, condiție a cărei neîndeplinire atrage respingerea cererii de candidatura.
Textul constituțional al art. 143 stabilește 3 condiții cumulative care trebuie îndeplinite pentru numirea că judecător constituțional, respectiv: să aibă pregătire juridică superioară, să aibă înalta competență profesională și să aibă o vechime de cel puțîn 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior”, arată magistrații CSM, în motivarea avizului negativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri