Caută
Close this search box.

Rusia, condamnată de CEDO. Atrocităţi, tortură şi rele tratamente în Osetia de Sud şi Abhazia

rusia

Curtea Europeanăa Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia, cu privire la o serie de atrocităţi, acte de tortură şi rele tratamente în Osetia de Sud şi Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia, la 12 ani de la războiul-fulger ruso-georgian, din august 2008, relatează Euronews.

Războiul a izbucnit în august 2008, după ce trupe georgiene au încercat să preia controlul în Osetia de Sud separatistă. Însă Rusia a intervenit şi a lăsat armata georgiană în derută în doar cinci zile. Războiul s-a extins de asemenea în Abhazia.

Magstraţii europeni au examinat doar perioada de după cele două confruntări armate şi au constatat încălcări ale drepturilor omului, în aceste două provincii georgiene separatsite, aflate sub controlul Moscovei.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a salutat această hotărâre, care recunoaşte statul georgian drept victimă a acestui război, apreciază ea.

”Este o mare realizare a ţării noastre, pentru societatea noastră, istoria noastră şi viitoru nostru. Este un pilon pe care trebuie acum să ne construim acum viitorul şi unitatea”, a adăugat ea.

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei, nimic nu dovedeşte implicarea directă a trupelor Moscovei în aceste incidente. Însă CEDO stabileşte că Rusia exercită un control efectiv în acest regiuni, după război.

Curtea reproşează totodată Moscovei faptul că i-a împiedicat pe georgieni să se întoarcă în aceste două regiuni, după război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri