Caută
Close this search box.

Scriitorul Radu Paraschivescu, despre atacarea lui Cărtărescu de Olivia Steer. „Pătrunde în fibra limbii (și nu limbei)”

radu paraschivescu
Scriitorul Radu Paraschivescu a scris o postare pe Facebook, în care o ironizează pe Olivia Steer, care „încearcă să-i dea lecții lui Mircea Cărtărescu”.
„Am trăit s-o văd și pe asta: Olivia Steer pătrunde în fibra limbii (și nu limbei) române și încearcă să-i dea lecții lui Mircea Cărtărescu. Interesant. E ca și cum eu m-aș apuca să-l învăț pe Radu Lupu să cânte la pian. Zicea bine Pliniu cel Bătrân: Cizmare, nu mai sus de sanda!”, a scris Radu Paraschivescu.
Totul a pornit de la o postare făuriită de Olivia Steer, care îl acuză pe Mircea Cărtărescu că nu stăpânește regulile limbii române.
„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „dragă” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.
Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile, și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer.
Mircea Cărtărescu i-a dat replica, pe pagina sa de Facebook:
„Doamna Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.
Sigur că asta n-are nici o importanţă, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.
Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, a scris Mircea Cărtărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri