Caută
Close this search box.

Sindicaliştii Cartel Afla cer premierului Florin Cîţu să aibă o întâlnire

cartel alfa

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA solicită prim-ministrului Florin Cîţu o întrevedere, în care să discute despre „problemele grave cu care se confruntă în această perioadă lucrătorii din România”, precum şi soluţiile pe care sindicaliştii le propun în această privinţă.

Membrii de sindicat cer modificarea unor acte normative, reducerea poverii fiscale, creşterea salariului minim şi intensificarea dialogului social.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu şi semnată de preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, sindicaliştii reprezentanţi de această confederaţie îi cer premierului o întrevedere, în care să discute despre principalele probleme ale lucrătorilor, conform News.ro.

Membrii de sindicat doresc să discute, printre altele, despre modificarea cadrului legislativ privind negocierile colective – Legea 62/2011.

„Menţinerea blocajului asupra negocierilor colective (în special la nivel de sector, imposibil de realizat în condiţiile actualei legislaţii) determină menţinerea salariilor la un nivel extrem de scăzut în România, inclusiv în sectoarele care înregistrează în această perioadă creşteri semnificative ale cifrelor de afaceri şi ale profiturilor.

Acest lucru nu doar împiedică oamenii muncii să beneficieze în mod echitabil de rezultatul muncii lor, dar privează şi bugetul de stat de venituri suplimentare din domenii economice care sunt acum pe plus” susţine Cartel ALFA.

Sidncialiştii reclamă totodată că „cea mai mare parte din povara fiscală este pe umerii lucrătorilor – 43,5%, faţă de 2,45% angajator” , arătând că România are „o politică fiscală care dezavantajează lucrătorii, iar creşterea economică este distribuită inechitabil: 52% din PIB către capital şi 38,2% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători”.

Salariul minim pe economie este un alt subiect de discuţie pe care sindicaliştii îl propun primului ministru. Ei consideră că „blocarea salariilor nu se justifică în condiţiile în care piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, însă costul brut al orei de muncă este la doar 35% din media UE, conform datelor Eurostat”.

Sindicaliştii reclamă că majorarea salariului minim cu un procent „cu mult sub cel rezultat din formula asumată anul trecut de guvern”, în condiţiile unor creşteri accelerate de preţuri, ”este un alt mod prin care guvernul transferă costurile crizei pe seama lucrătorilor”.

În ceea ce priveşte pensiile, Cartel ALFA aminteşte că actualul sistem este unul „profund inechitabil” şi cere o nouă formulă de calcul care s elimine discrepanţele.

„În plus, este nevoie urgentă de modificarea prevederii care penalizează lucrătorii pentru reţinerea la sursă, cu atât mai mult cu cât, în contextual actual, guvernul a acordat angajatorilor amânări la plată”, transmite confederaţia sindicală primului ministru.

Cartel ALFA consideră de asemenea ca „orice decizie care afectează lucrătorii şi condiţiile de viaţă ale acestora trebuie luată pe bază de consultare cu reprezentanţii lor şi plecând de la date obiective”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri