Fapta de trafic de influență reținută în sarcina fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, „există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat”.

Aceasta este concluzia judecătorului Gheorghe Tudorel Zgondea, de la Tribunalul Bucureșți, cel care l-a condamnat pe politician la 3 ani de închisoare, pentru corupție. Decizia nu este definitivă.

Un proces în care Valeriu Zgonea a pledat nevinovat și a solicitat achitarea. Sentința a fost dată pe 3 februarie 2020, dar a fost motivată la începutul acestui an.

Magistratul arată că pedeapsa de 3 ani de închisoare a dat-o după ce a ținut „cont de modalitatea concretă de săvârșire a faptei, care imprimă un caracter grav, și de împrejurările care relevă o periculozitate sporită a inculpatului”.

Fostul președinte al Camerei Deputaților este acuzat de procurorii DNA că în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când ocupa această funcție, ar fi acceptat promisiunea făcută fostului consilier de la CJ Buzău, Dumitru Laurențiu Dobrică, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o funcție publică.

Dumitru Dobrică era un important om de partid în PSD Buzău și beneficiar al unor contracte cu instituții publice. Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul județean servicii de turism și cheltuieli pentru construirea unei case de vacanță în Comandău (Covasna): 62.143 de lei, conform jurnalistului Ionel Stoica, de la Ziare.com.

În schimb, fiica consilierului, Ionela Dobrică, a fost numită președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, din Ministerul pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate.

Ulterior, ca urmare a demersurilor lui Zgonea, ar fi fost numită pe 23 ianuarie 2014 subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ca președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

În anul 2016, Ionela Dobrică a fost aleasă deputat PSD de Buzău, la 26 de ani, unul dintre cei mai tineri parlamentari români.

Dumitru Dobrică a încheiat inițial un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, pentru o sentință de 2 ani de închisoare, pentru cumpărare de influență. Judecătorii au respins definitiv acest acord, așa că în noiembrie 2020 fostul consilier județean a fost trimis în judecată.

În dosar sunt mai multe interceptări, discuții ale lui Dumitru Dobrică cu fata lui, Ionela, dar și cu Valeriu Zgonea. „Mă, voi ați făcut împărțeală la partid, ca să-i luați, să-mpărţiţi colegiu’ lu’ ADRIAN și i-ați împărțit colegiu’ lu’ OANA și pă ea n-ați pus-o nicăieri!”, se plângea Dumitru Dobrică, că fiica lui fusese lăsată pe dinafară, inițial, la împărțirea funcțiilor.

Dumitru Dobrică: Da!
Ionela Dobrică: Aaa … m-a sunat acum șefa de cabinet a lu Nica (Dan Nica, ministru al Comunicațiilor- n.red.)!
Dumitru Dobrică: Da?
Ionela Dobrică: Să-mi zică că mâine dimineață să nu mă duc acolo singură, să mă duc întâi la Minister, că merge Nica cu mine să mă prezinte… Și m-a întrebat dacă știu despre ce e vorba și i-am zis că încă nu știu. Și mi-a zis că este… mi-a zis Felicitări, doamna președinte de la CNMSI!
Dumitru Dobrică: Păi… CMMSI ce este? Da, a zis că sunt două variante: ori subsecretar de stat…
Ionela Dobrică: Așa!
Dumitru Dobrică: …ori președinte la Agenția… ei în cadrul lor, au o Agenție… Agenda Digitală mi se pare!
Ionela Dobrică: N-au, asta este CNMSI-ul. Da!
Dumitru Dobrică: Da, și te pune președinte de Agenție. Ori…
Ionela Dobrică: Păi da. Asta a fost.
Dumitru Dobrică: …secretar de stat ori președinte de Agenție.
Ionela Dobrică: Ori asta. Asta. Da. Înseamnă că gata!
Dumitru Dobrică: Înseamnă că n-a mai înființat o… n-a mai înființat…
Ionela Dobrică: Postul ăla, da. Și mi-a dat asta.
Dumitru Dobrică: Da, da e bine. E foarte bine acolo, mi-a zis Vali că-i….
Ionela Dobrică: Da!
Dumitru Dobrică: …și mai bine zice, așa dac-ar…
Ionela Dobrică: Da.
Dumitru Dobrică: Păi atunci du-te dimineață la Nica să te…
Ionela Dobrică: Normal. Să văd ce am făcut!
Dumitru Dobrică: Hai! Și după aia vin și eu, îmi spui ce-i acolo de făcut. A zis Vali că ți-a găsit un șef de cabinet bun…
Ionela Dobrică: Da?
Dumitru Dobrică: …care a lucrat în domeniu și știe cu ce se mănâncă și…
Ionela Dobrică: Perfect!
Dumitru Dobrică: Înseamnă că dacă te-a felicitat, ți-a dat numirea.
Ionela Dobrică: Mmmh!
Dumitru Dobrică: Și cum? Te duci la Nica direct sau cum?
Ionela Dobrică: Da. Mă duc mâine dimineață la Minister și văd ce…
Dumitru Dobrică: Hai! Bine!

Dumitru Dobrică se laudă unui apropiat cum a discutat cu șefii PSD, care ocupau în 2013 funcții importante în stat după ce au câștigat alegerile cu alianța USL.

Discuția este din 12 decembrie 2012, la câteva zile de la alegerile parlamentare. În acel moment, Victor Ponta era premier din mai 2012. Dumitru Dobrică poveste că s-a întâlnit cu fostul prim -ministru și cu Marcel Ciolacu și Viorel Hrebenciuc.

Dumitru Dobrică: Am stat patru ore cu Marcel, da’ am stat de vorba cu primul-ministru, mai….
Domn: A!
Dumitru Dobrică: …până la urmă. Că a venit în birou la Vali.
Domn: A! Foarte frumos! Bravo!
Dumitru Dobrică: Și Hrebe, eu cu Marcel și ei trei. Noi cei mai șmecheri, adică.
Domn: Ați rezolvat? Ai rezolvat?
Dumitru Dobrică: Știa, da! Am rezolvat… Cu Marcel vedem acuma, că vine Vali aici să… să le pună pă hârtie. Ne ducem să mâncăm la Osho și vroiam să te chemăm și pă ține.
Domn: Săru mâna, da n-am cum! Până la nouă sunt aicea!

Despre implicarea lui Valeriu Zgonea în numirea Ionelei Dobrică într-o funcție publică, Dumitru Dobrică a purtat de asemenea discuții cu Marcel Ciolacu, parlamentar din Buzău și lider important PSD. Discuția telefonică este din 14 ianuarie 2013.

Dumitru Dobrică: Da, domn’ vice!
Marcel Ciolacu: Ce faci, domnu’ președinte?
Dumitru Dobrică: Uite, m-am găsit cu băieții…
Marcel Ciolacu: Ba, să știi că… Io n-am apucat să deschid gură, că m-a luat el: „Să-i zici lu’ Laur că-i rezolvată!”
Dumitru Dobrică: Ah! Nu știu cu care din ele!
Marcel Ciolacu: Așa! Nu, cu … Oana!
Dumitru Dobrică: Ah!
Marcel Ciolacu: Așa!
Dumitru Dobrică: Ah, cu ăsta al tău!
Marcel Ciolacu: Da, da! …
Dumitru Dobrică: Cu băiatu’ ăsta…
Marcel Ciolacu: De la Guvern!
Dumitru Dobrică: Ah, din partea ailanta, așa!
Marcel Ciolacu: Așa! Că era rușinea lui…
Dumitru Dobrică: Im! Ce faci? Vii acasă?
Marcel Ciolacu: Pfuu! Nici nu știu! M-aș întoarce, că cică Vali-i tot la birou! Io n-am apucat să vorbesc cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here