19 milioane de euro a plătit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru achiziționarea a 2,6 milioane de teste rapide, pentru depistarea COVID-19, de la o firmă specializată în reciclarea deșeurilor. În afacere este implicat și un consilier al Grațielei Gavrilescu.

Patronul firmei, sârbul Janosevic Dragan, a preluat societatea de la partenerul său de afaceri, Marius Marinoff, fostul consilier al Grațielei Gavrilescu, pe când aceasta era vicepremier și ministrul al Mediului.

Afacerile sârbului au fost promovate și de Codrin Doru Lungu, fostul secretarul general adjunct la Ministerului Sănătății. La finalul lunii martie a anului trecut, Lungu a trimis o circulară Direcțiilor de Sănătate Publică prin care le spunea ca spitalele din fiecare județ să cumpere saci pentru deșeurile biologice de la firma sârbului Janosevic Dragan.

Alte 400.000 de teste rapide au fost achiziționate de la o firmă din Cluj pentru suma de 2,77 milioane euro.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat cinci acorduri cadru cu cinci firme pentru achiziționarea a trei milioane de „teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2”.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a decis ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul-maior Dan Paul Iamandi, să semneze două contracte subsecvente cu firmele MCM EVA Srl și HDL Union Srl.

De la prima firmă s-au achiziționat 2,6 milioane teste rapide pentru suma de 91,5 milioane lei, fără TVA, adică în jur de 19 milioane euro.

De la cealaltă firmă au fost achiziționate 400.000 teste rapide pentru suma 13,32 milioane lei, fără TVA. Adică în jur de 2,77 milioane euro.

Atfel, IGSU a plătit pentru cele trei milioane de teste rapide 21,77 milioane euro. Banii pentru achiziționarea acestor teste rapide provin exclusiv de la bugetul de stat.

La solicitarea Newsweek România, IGSU a transmis că în data de 16 decembrie au fost recepționate 82.800 de teste rapide, pe 18 decembrie, alte 688.000 de teste, iar în perioada 24-28 decembrie au fost primite 2.229.200 teste rapide.

„După ce au fost recepționate, testele au fost distribuite către Unități Sanitare, Direcții de Sănătate Publică, Servicii de Ambulanță”, a mai transmis IGSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here