Caută
Close this search box.

Totul despre ceremonia de învestire a lui Joe Biden preşedinte al Statelor Unite

joe biden

Comitetul de organizare a învestirii viitorului preşedinte american Joe Biden a anunţat că posibilitatea publicului de a asista în persoană la ceremonia ce va avea loc la 20 ianuarie va fi ‘extrem de limitată’, în condiţiile pandemiei, transmite France Presse.

‘La 20 ianuarie, preşedintele ales (Joe) Biden şi vicepreşedinta aleasă (Kamala) Harris vor depune jurământul la Capitoliu într-o ceremonie istorică ce va include protocoale de securitate şi sanitare foarte stricte’, a informat marţi comitetul pentru învestitura prezidenţială (PIC), într-un comunicat.

‘Prezenţa la ceremonie va fi extrem de limitată, iar parada ce va urma va fi reimaginată’, a anunţat comitetul, făcând apel la public să evite deplasarea la Washington.

Această ceremonie foarte aşteptată se desfăşoară în mod normal pe treptele Congresului, în faţa peluzelor de la National Mall.

La fiecare patru ani, sute de mii de spectatori vin în capitala federală pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui.

În ianuarie 2017, aceasta a provocat prima polemică între Donald Trump şi media, care au subliniat participarea mult mai puţin numeroasă a publicului decât pentru Barack Obama în 2009.

În 2021, ceremonia se va desfăşura însă în umbra pandemiei de COVID-19, care a făcut deja peste 300.000 de morţi în Statele Unite.

În comunicat, PIC dă asigurări că ‘lucrează pentru a garanta că învestitura (…) onorează şi aminteşte tradiţiile sacre americane, păstrând în acelaşi timp securitatea americanilor şi împiedicând propagarea COVID-19’.

O echipă de profesionişti a fost angajată pentru a produce acest eveniment şi a ‘stabili un program inovator care le va da americanilor posibilitatea să participe în deplină siguranţă la învestire’.

Maju Varghese, directorul executiv al comitetului, a evocat în Washington Post ‘modele pe care le-am văzut în pandemie’, precum ecrane ce arată spectatorii meciurilor de baschet sau retransmiterea unor evenimente din unghiuri multiple.

O altă necunoscută este prezenţa sau nu la ceremonie a lui Donald Trump, care continuă să conteste înfrângerea, informează Agerpres.

Preşedintele republican nu a confirmat deocamdată nici dacă îi va primi pe Joe şi Jill Biden, viitorul cuplu prezidenţial, la Casa Albă, în cadrul tranziţiei.

Vicepreşedintele american în exerciţiu Mike Pence va asista, la 20 ianuarie, la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Joe Biden, au relatat mai multe media americane, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Donald Trump, care nu va lua parte la ceremonie, este tot mai izolat, transmit duminică Reuters şi AFP.

Relaţiile dintre Trump şi Pence s-au degradat substanţial după ce vicepreşedintele în exerciţiu a confirmat joi, în faţa Congresului SUA, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări au cauzat moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.

Biden declarase vineri că Mike Pence este ”binevenit” la ceremonia din 20 ianuarie, salutând anunţul făcut pe Twitter de către Donald Trump privind propria absenţă la ceremonia respectivă. Acesta a fost ultimul mesaj pe Twitter al lui Trump înaintea închiderii contului @realDonaldTrump.

Ceremonia de preluare a mandatului de preşedinte de către Joe Biden se va desfăşura într-un format redus, din cauza pandemiei de COVID-19.

Conform Digi24, după ceremonia de depunere a jurământului, în partea de vest a Capitoliului american, Joe Biden și soția sa, prima doamnă Jill Biden, se vor alătura vicepreședintelui ales Kamala Harris și soțului ei, pentru a participa la o paradă, care va fi în mare parte virtuală.

Evenimentul va fi televizat și va prezenta spectacole „diverse și dinamice” în comunitățile din întreaga țară, a promis Comitetul de învestire. Participanții la ceremonie vor fi anunțați zilele următoare.

„Suntem încântați de posibilitățile și oportunitățile pe care le oferă acest moment pentru a permite tuturor americanilor să participe la tradițiile sacre ale țării noastre”, a declarat Maju Varghese, directorul executiv al Comitetului președintelui inaugural într-o declarație.

De asemenea, organizatorii anunță că atât Joe Biden, cât și ceilalți participanți la eveniment „vor respecta distanțarea socială și protocoalele privind regulile de sănătate și de siguranță”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri