Caută
Close this search box.

Ungaria cere înregistrarea cărăuşilor care o traversează. Amenda – 2.300 de euro

ungaria

Segmentarea afacerilor comerciale din Uniunea Europeană continuă, pe măsură ce poasul pandemiei rămâne ridicat. Ungaria face tot ce poate ca să se închidă, peste regulile şi tendinţele UE.

Firmele de transport care au încărcări-descărcări în Ungaria, fac cabotaj sau pur şi simplu tranzitează această ţară sunt obligate, de la 1 ianuarie 2021, să se înscrie într-o bază de date, numită BiReg, explică Revista Tranzit.

Din februarie 2021, neutilizarea BiReg va fi tratată în acelaşi mod ca transportul neautorizat şi va fi sancţionată cu amendă de 800.000 HUF (aproximativ 2.300 de euro).

Această prevedere, inclusă în legislaţia de promulgare a „Sistemului de înregistrare a autorizaţiei pre-electronice”, se referă în principal la firmele care efectuează transporturi extracomunitare, au autorizaţii CEMT sau bilaterale. Totuşi, recomandarea este ca toate companiile care au tranzit prin Ungaria să se înregistreze pe această platformă. De altfel, mai mulţi operatori români au fost informaţi de către furnizorii lor de servicii din Ungaria să se înregistreze, chiar dacă nu fac transport extracomunitar.

Oficial, înregistrarea este obligatorie pentru companiile ce fac transport cu încărcare sau descărcare în Ungaria şi se aplică pentru vehiculele de peste 3,5 t angajate în tranzit rutier internaţional de marfă contra cost, cele de peste 7,5 t care fac transport internaţional în cont propriu şi pentru vehiclele care fac operaţiuni de cabotaj.

Sunt solicitate date despre fiecare vehicul în parte (autotractor, remorcă, număr de înmatriculare, norma Euro, valabilitate CEMT), precum şi datele călătoriei (destinaţia şi timpul petrecut în Ungaria). În plus, se solicită şi datele fiecărei operaţiuni de transport (încărcare/descărcare în Ungaria, cabotaj).

Oficial, obligativitatea înregistrării pe platforma online se aplică atât transportatorilor străini, cât şi a celor maghiari. Site-ul oficial https://bireg.hu/ a devenit operaţional abia din 25 ianuarie 2021, în limbile maghiară, engleză, germană şi rusă.

În plus, pe lângă înregistrarea pe care trebuie să o facă firma de transport, se pare că şi beneficiarii mărfurilor din Ungaria şi casele de expediţii trebuie să verifice validitatea înregistrării BiReg a partenerilor lor şi, de la 1 iulie a.c., să înregistreze date legate de transport. Amenda în cazul acestora din urmă pentru nerespectarea acestei obligaţii este de 300.000 HUF (circa 860 de euro).

Informatiile despre aceasta noua obligatie a firmelor de transport care ating Ungaria sunt momentan sarace si neclare, insa, la prima vedere autoritatile maghiare, probabil la recomandarea asociatiilor profesionale ale transportatorilor nationali, solicita informatii cu caracter comercial (tara de provenienta a marfii, tara de destinatie, orasul si numele companiei de pe teritoriul Ungariei de unde se incarca/descarca), care pot ajuta companiile maghiare, daca intra in posesia acestor informatii, sa obtina un avantaj competitiv in fata celorlalti transportatori din tarile vecine Ungariei.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca se poate incerca o intimidare a clientilor maghiari care apeleaza la transportatori din alte tari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri