Caută
Close this search box.

Urmează „13 zile de pericol”, în care se mai află democrația din SUA (analişti)

donald trump

America încă mai are de înfruntat „13 zile de pericol”, înainte de plecarea efectivă a lui Donald Trump de la Casa Albă, care și-a provocat susținătorii să comită un veritabil act de insurecție, prin luarea cu asalt a Capitoliului, chiar în momentul în care Congresul SUA certifica victoria lui Joe Biden, la alegerile prezidențiale, se arată într-o analiză CNN.

În timp ce republicanii iau în calcul demiterea lui Trump, pe motiv de sănătate psihică, cei mai apropiați consilieri ai lui Trump încep să îl abandoneze ori să-l evite ca pe un ciumat, informează Axios.

Scenele de violență din Congres au provocat reacții ironice și chiar batjocoritoare din partea Rusiei, Chinei, Iranului ori Venezuelei, conform Reuters și Agerpres, spune Digi24.

„Și-a ieșit complet din minți”, a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, o sursă apropiată lui Donald Trump.

După confirmarea în Congresul SUA a victoriei lui Joe Biden, în alegerile prezidențțiale, Trump a anunțat că va asigura un transfer pașnic de putere, „chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin”, după cum a adăugat președintele încă în exercițiu.

Conform Axios, această simplă declarație a fost rezultatul mai multor ore de eforturi ale consilierilor lui Trump, care au încercat să îl facă pe acesta să accepte realitatea.

„Oricine se află acum într-un birou federal trebuie să stea cu ochii pe Donald Trump, deoarece gândește și se comportă într-un mod irațional în aceste momente”, a spus pentru CNN Douglas Brinkley, istoric american specializat în mandatele președinților SUA.

Discuțiile privind o posibilă înlăturare imediată din funcție a lui Donald Trump se poartă chiar de către republicani, de data aceasta în jurul celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte inapt să îşi exercite funcţiile.

Deși nu este încă foarte clar dacă republicanii vor trece efectiv de la vorbe la fapte și vor putea duce acest demers până la capăt, semnalul este unul foarte clar și arată îngrijorarea existentă chiar în rândurile Partidului Republican, vizavi de atitudinea lui Trump, care acum, rămas singur și abandonat, nu mai are nimic de pierdut.

Și tocmai asta îl face pe Trump să fie încă extrem de periculos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri