Caută
Close this search box.

Urmează un val de scumpiri în 2021. Cu cât vor crește prețurile și care sunt alimentele pe care vom da mai mulți bani

2021 vine cu scumpiri. Cauza este seceta de anul trecut care a înjumătăţit producţia de cereale. Ca într-un joc de domino, o producție mai mica, înseamnă preturi mai mari la alimentele de baza.

Se văd deja primele scumpiri la raft. Oamenii încep să se uite atent la fiecare aliment esential pe care-l cumpără, ba chiar îşi schimbă radical bugetul alocat cosului de cumpărături. 2020 a fost un an sumbru pentru agricultura românească.

Deja la raft am resimţit scumpiri. Potrivit datelor de la statistică, proodusele de morarit s-au scumpit în noiembrie anul trecut cu 6%, prin comparaţie cu finalul lui 2019. Iar făina cu mai bine de 7 procente. Pâinea s-a scumpit pe final de an cu 5%, prin comparatie cu decembrie 2019. Si pretul cărnii s-a majorat cu mai bine de 4 la suta in aceasta perioada.

De vină pentru scumpirile care vor veni peste noi în anul 2021 este seceta care a înjumătățit producția de cereale, dar pe de altă parte, un factor îl reprezintă și importul, iar în prima jumătate a anului luăm din străinătate legume și fructe pentru care, este clar, vom plăti mai mult.

Producţia de cereale a scăzut cu 50 % anul trecut, prin comparaţie cu 2019. În total, ţara noastră a recoltat 17 milioane de tone de cereale. Nu doar fermierii au de suferit din această cauză. Electele se vor resimţi în buzunarele tuturor. Producţia puţină a dus la scumpirea cerealelor şi, ca într-un joc de domino, efectele vor fi în lanţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri