Caută
Close this search box.

Valeriu Gheorghiță, totul despre vaccinarea anti-Covid: ”De astăzi, dintr-un flacon Pfizer se vor folosi șase doze”

valeriu Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat la TVR cum se face programarea pentru vaccinare dar și care este diferența dintre vaccinul de la Pfizer și cel de la Moderna.

Vă redăm mai jos întrebările frecvente întâlnite pe rețelele de socializare, la care răspunde detaliat coordonadorul campaniei naționale de vaccinare.

După vaccinare mai trebuie să respectăm măsurile de prevenție?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Beneficiile vaccinului devin maxime după cea de-a doua doză, după circa 7-10 zile. Timp în care este important să respectăm măsurile de prevenție tocmai pentru a reduce la minim posibil riscul să ne expunem la acest virus și, în consecință, să ne infectăm. În momentul în care se va ajunge la un nivel de imunizare colectivă de circa 60-70 la sută, atunci măsurile de restricție pot să fie relaxate, pot să fie diminuate și ușor, ușor putem să ne întoarcem la normalitate.

Cine va fi imunizat în cea de-a doua etapă?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Etapa a doua de vaccinare începe pe data de 15 ianuarie și este adresată persoanelor vulnerabile, persoanelor la risc să dezvolte forme severe de îmbolnăvire: persoane peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și persoanele care deservesc activități esențiale din infrastructura statului.

Care este modalitatea de înscriere în etapa a doua?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Platforma de programare poate să fie accesată prin mai multe modalități. Persoanele vulnerabile pot să fie înscrise prin intermediul medicului de familie, se pot înscrie prin serviciile și direcțiile de asistență socială din primării, de asemenea, prin aparținători, prin serviciile de call center sau chiar individual. Iar pentru persoanele care efectuează aceste activități esențiale, programarea se poate face prin intermediul angajatorului sau chiar individual după ce angajatorul validează persoana respectivă ca fiind angajată în aceea unitate.

Dacă am avut COVID, mai are sens să mă vaccinez?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Da, trebuie să ne vaccinăm. Putem să așteptăm între o lună, până la 3 luni de la momentul vindecării. Se știe că răspunsul imun după boala naturală, are o durată undeva la trei luni. Practic, la 3 luni scade foarte mult răspunsul imun și există riscul de reinfecție, ori din acest punct de vedere, recomandarea este foarte clară: să ne vaccinăm.

Femeile însărcinate se pot vaccina?

Medicul Valeriu Gheorghiță: La acest moment, datele de siguranță pentru femeile însărcinate nu sunt suficiente, de aceea, recomandările la acest moment sunt de amnare sau de precauțiune foarte mare. Nu ne așteptăm la probleme de siguranță în ceea ce privește femeia gravidă, dar în lipsa datelor nu ne putem permite acest lucru.

După încheierea celor trei etape de vaccinare, ne mai putem vaccina?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Da, ne putem vaccina oricând. De pildă, o persoană din etapa unu, care nu se vaccinează în acest moment se poate vaccina în etapa a doua sau a treia.

Este necesară testarea înainte de vaccinare?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Nu se recomandă testarea înainte de efectuarea vaccinului, este important să facem un triaj medical corect la momentul testării persoanelor într-un centru de vaccinare. Este important ca persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă la momentul prezentării. Dacă, teoretic, la momentul vaccinării, ar exista o persoană asimptomatică infectată nu se pun probleme de siguranță.

Dacă m-am programat și între timp m-am îmbolnăvit ce se întâmplă ?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Vă puteți reprograma.

Dacă m-am programat și nu ajung la vaccinare?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Ideal ar fi să se anunțe faptul că nu vă prezentați. Dacă nu puteți face acest lucru, dacă nu vă prezentați până la ora 20.00, când se închide centrul de vaccinare, va fi eliberat slotul respectiv și veți fi reprogramat.

Care este diferența dintre cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Din punct de vedere al mecanismului de acțiune, al tehnologiei folosite sunt asemănătoare. Diferențele constau în faptul că vaccinul de la Pfizer se menține la condiții de temperatura ultra joase, de minus 60, minus 90 de grade, iar cel de la Moderna care se stochează la minus 20 de grade.

Stabilitatea vaccinului de la Pfizer, la temperatura de 2-8 grade este de cinci zile, în timp ce Moderna este de 30 de zile.

De asemenea, flacoanele de la Moderna sunt cu 10 doze, nu cu șase doze cum este cel de Pfizer. Flacoanele de la Moderna sunt reconstituite, practic se folosesc direct și nu mai necesită reconstituire cu ser fiziologic, cum se întâmplă cu vaccinul de la Pfizer.

De ieri, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat prezența a șase doze în flaconul de la vaccinul Pfizer, ceea ce înseamnă că și în România, de astăzi, dintr-un flacon se vor folosi șase doze.

Ce se întâmplă dacă un vaccin a fost depozitat necorespunzător?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Nu devine nociv, ci ineficient. Este foarte important să se respecte aceste măsuri și să avem o monitorizare continuă a temperaturii acestor vaccinuri.

Care este eficienta vaccinului Pfizer și cea a vaccinului Moderna?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Este similară, vorbim despre o rată de eficacitate de peste 94-95 % a ambelor tipuri de vaccin, după ce se efectuează cele două doze. La Pfizer rapelul este recomandat la 21 de zile, la Moderna la 28 de zile. Răspunsul imun devine maximal la 7-10 zile după efectuarea celei de-a doua doze.

Nu există un vaccin care să aibă o eficacitate de sută la sută. Este o rată de eficacitate similară cu a celorlalte vaccinuri știute.

Dacă prima doză este de la Pfizer, cea de-a doua doză poate fi de la Moderna?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Este recomandat să se respecte același calendar și același tip de vaccin.

Se poate amâna doza a doua?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Se poate amâna doza a doua, chiar până la 42 de zile, însă recomandarea este, inclusiv în studii, să respectăm cât se poate de mult administrarea rapelului la ziua 21.

Este un vaccin sigur?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Este un vaccin sigur care îndeplinește toate standardele de eficacitate.

Este eficient și pentru noua tulpină COVID?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Da, este o veste foarte bună faptul că acest vaccin acoperă această tulpină din Marea Britanie, care are o rată mare de contagiozitate. La acest moment, riscul apariției unor tulpini virale cu mutații care să crească contagiozitatea virusului este destul de mare având în vedere că baza de selecție a acestui virus, vorbim de milioane de persoane, este mare și din acest punct de vedere, este bine să respectăm calendarul și schema de vaccinare așa cum reies din studiile clinice.

Românii aflați în străinătate vor fi incluși în programul de vaccinare al statului român?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Persoanele care locuiesc în afara țării sau care muncesc în afara țării, cu siguranță vor fi vaccinate de țările în care sunt. În situația în care se întorc în țară, pot să se programeze pentru vaccinare, dar nu este un obiectiv major de a se întoarce în țară doar pentru vaccinare, dar este opțiunea fiecăruia.

Pentru cât timp are eficiență acest vaccin?

Medicul Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de luni de zile, poate chiar mai mult însă la acest moment nu sunt disponibile toate aceste date în ceea ce privește durata protecției oferite de vaccinare. Sunt informații pe care și noi le așteptăm și în momentul în care le vom afla vor fi aduse în atenția opiniei publice.

Cei care nu vor să se vaccineze acum, vor avea ocazia mai târziu?

Medicul Valeriu Ghorghiță: Cu siguranță. Este o activitate de vaccinare continuă, iar etapele de vaccinare se vor suprapune la un moment dat. Există o flexibilitate a strategiei de vaccinare și oricând o persoană se poate vaccina.

Putem găsi vaccinul în farmacii?

Medicul Valeriu Ghorghiță: La acest moment nu se pune problema de acest lucru. Având în vedere că vaccinarea în România este gratuită în ceea pe privește prevenirea îmbolnăvirii prin COVID-19, nu trebuie să cautăm să achiziționăm vaccinul pe internet sau în farmacii pentru că este gratuit și disponibil pentru toate persoanele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri