Mitch McConnell, șeful majorității republicane din Senatul american a spus că gloata furioasă care a atacat clădirea Capitoliului în data de 6 ianuarie a fost „provocată și instigată” de președintele Donald Trump prin minciunile sale, conform CNBC.

McConnell este primul republican de rang înalt care recunoaște rolul președintelui american în funcție în atacul asupra Congresului. De altfel, declarația sa e importantă mai ales în contextul în care McConnell este persoana care ar putea înclina balanța în favoarea unei condamnări a lui Trump în procesul de impeachment care va avea loc în următoarele zile, conform Digi24.

„Ultima oară când Senatul s-a reunit, tocmai ce recuperasem Capitoliul de la infractorii violenți care încercaseră să ne oprească din a ne face datoria. Gloatei i s-au spus minciuni. Au fost provocați de președinte și de alte persoane cu putere”, a declarat McConnell chiar în sala Senatului americani, marți.

McConnell a refuzat solicitările democraților de a organiza procesul de demitere al lui Trump înainte ca acesta să părăsească funcția, motivând că timpul este insuficient pentru organizarea unui proces corect și adecvat legal. În discuții cu colegii săi republicani, însă, McConnell ar fi spus că nu s-a decis încă dacă va susține condamnarea lui Trump. McConnell este cel mai influent republican din Senat, iar un răspuns pozitiv din partea lui ar fi suficient pentru ca un număr mare de republicani să se alinieze, conform unor surse din partid.

Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților la câteva zile de la Asaltul de la Capitoliu, pentru incitare la insurecție, și este primul președinte american care este pus sub acuzare două ori.

Succesorul lui McConnell la conducerea majorității din Senat, Chuck Schumer, a anunțat că dacă Senatul va vota pentru condamnarea lui Trump, va urma imediat un vot prin care fostului președinte i se va interzice să mai candideze în alegeri. Pentru condamnarea lui Trump este nevoie de votul a două treimi dintre senatori, adică 67, iar pentru interdicția la candidatură este nevoie de o majoritate simplă de 50+1. După alegerile parțiale pentru Senat din Georgia, democrații au o majoritate tehnică de 50-50 cu votul hotârător al viitoarei vicepreședinte Harris.

92 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here