Caută
Close this search box.

Angela Merkel: „Relaxarea restricţiilor nu este soluţia”

Merkel: „Relaxarea restricţiilor nu este soluţia”. Cancelara s-a decis spontan să răspundă, la postul public ARD, întrebărilor privind politica guvernului de gestionare a actualei pandemii. Merkel a făcut din nou apel la răbdare, arătând că înţelege grijile oamenilor.

Merkel: „Relaxarea restricţiilor nu este soluţia”.

Iată că Angela Merkel a apărut din nou la televiziune, la doar 24 de ore după aşa-numitul “summit al vaccinării”, la care s-a consultat cu reprezentanţi din domeniile politică, economie şi ştiinţă.

La finele videoconferinţei, participanţii au admis ritmul prea lent al vaccinărilor anti-Covid, faptul că producătorii de vaccin nu pot livra cantităţile necesare de ser şi că aceştia sunt legaţi şi de contracte încheiate cu alte ţări.

Un mesaj deloc îmbucurător. De aceea, Angela Merkel a ţinut, cu acest nou prilej, să apeleze la răbdare. Căci modul în care responsabilii politici germani gestionează pandemia de coronavirus dă naştere la multă nesiguranţă în rândul populaţiei.

“Rigurozitatea UE nu a fost o greşeală”
De ce în Israel, Marea Britanie sau SUA vaccinarea se produce într-un ritm mult mai alert decât în Uniunea Europeană? Explicaţia Angelei Merkel este că în Marea Britanie vaccinul produs de AstraZeneca a fost aprobat în regim de urgenţă. În UE, vaccinul a fost, însă, verificat riguros, aşa cum se procedează de regulă.

“Aceasta nu a fost o greşeală, doar aşa putem trezi încredere”, a spus şefa executivului de la Berlin. O afirmaţie des auzită din partea responsabililor politici. Totuşi, cu privire la întrebarea de ce UE a fost aşa de ezitantă şi prea puţin fermă în negocierile cu producătorii de vaccin anti-coronavirus în cursul anului trecut, nici de data aceasta Angela Merkel nu a avut un răspuns.

Referitor la situaţia din Germania, cancelara a spus că nu poate prezenta un plan solid de vaccinare pentru următoarele luni. Producătorii de ser au declarat că realizează vaccinul în condiţii de mare presiune, dar că nu pot totuşi să facă estimări clare cu privire la cantităţile pe care le vor livra. “Dar”, a adăugat Merkel, “dacă m-aţi fi întrebat cu un an în urmă, în momentul în care am fost confruntaţi cu primele cazuri de coronavirus, când vom avea un vaccin, n-aş fi făcut pariu că îl vom avea atât de repede”.

“Mutaţiile ar putea da totul peste cap”
Măsurile dure anti-Covid, în vigoare în Germania, închiderea şcolilor, a cinematografelor, restaurantelor, distanţarea socială, toate acestea întind la maxim nervii oamenilor. Mulţi se tem că restricţiile vor fi prelungite până cândva în aprilie.

În interviul acordat ARD, Angela Merkel nu a transmis un mesaj mai optimist decât acela că “relaxarea restricţiilor pentru 14 zile, ca să constatăm pe urmă o creştere exponenţială a cazurilor, nu este soluţia”. Iar numărul în descreştere a cazurilor de coronavirus este dovada că actualele măsuri au efect, a mai arătat Merkel. Cancelara a adăugat, însă, că “autorităţile sanitare nu ţin încă virusul în frâu”.

Apoi mai este şi nesiguranţa privind consecinţele noilor variante ale virusului, care a suferit mutaţii, şi care par a se răspândi mult mai repede. Angela Merkel a ţinut să-i laude pe germani pentru disciplina de care au dat dovadă. Republica Federală este pe drumul cel bun, a spus ea, avertizând în acelaşi timp: “Există pericolul ca mutaţiile depistate în Marea Britanie sau Africa de Sud să dea totul peste cap, pentru că sunt mult mai agresive.”

Merkel şi rarele ei interviuri
Angela Merkel este un om politic care mai degrabă evită să intre în dialog direct cu cetăţenii. Când, în 2015, a izbucnit criza refugiaţilor, s-a încumetat de câteva ori să răspundă la televiziune întrebărilor care-i frământă pe oameni. Anul trecut, în timpul primului lockdown, la finele lunii martie, Merkel a ţinut un discurs televizat marcant:

“Este grav, luaţi vă rog lucrurile în serios”, a îndemnat ea atunci. În lunile următoare a repetat astfel de apeluri la conferinţele de presă susţinute la capătul numeroaselor consultări cu premierii de land. În ianuarie a surprins prin prezenţa anunţată în ultima clipă la conferinţa periodică de presă a guvernului, iar acum a acordat spontan interviul postului ARD.

Cu această din urmă ocazie, cancelara Merkel a mai apelat la germani să mai reziste “un pic”. La ARD, Merkel nu a venit, aşadar, cu mesaje pozitive, dar măcar a transmis cetăţenilor personal aceste estimări mai degrabă frustrante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri