Șeful DSU, Raed Arafat, spune că decizia de a cere test COVID negativ pentru cei care se întorc în țară din zonele galbene cu risc epidemiologic este menită să limiteze răspândirea coronavirusului în România și că este o măsură adoptată deja de multe țări europene.

„Nu avem de ce să ne supărăm, pentru că la fel e și invers și lumea acceptă și nu comentează. Când pleacă în Dubai sau în altă țară ei cer teste și e ok, lumea e pregătită să facă testul ca să plece. Dar și la întoarcere, dacă au petrecut timp acolo, acest test ajută la prevenirea infectării altor persoane în avion și la prevenirea aducerii noilor tulpini într-un număr mai mare în țară”, a precizat Raed Arafat la Digi24.

Arafat a mai spus că a fost luată decizia ca noua măsură să fie aplicată abia din 12 februarie pentru că deja sunt mai mulți oameni plecați în vacanță în țări cu cod galben și care aveau bilete de avion deja luate și nu mai aveau cum să facă testul.

Șeful DSU spune că cei care se infectează cât timp sunt plecați în străinătate nu mai pot călători înapoi cât timp au un test pozitiv.

„E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi. Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică.

Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi.

Nici o țară nu lasă pacienții pozitivi pe stradă, îi pune în izolare la domiciliu sau într-un spațiu destinat, dar nici un avion, dacă știe că persona e pozitivă, nu-l va lăsa să urce la bord. (…)

Dacă urci în avion știind că ai rezultat pozitiv, deja e zădărnicirea combaterii bolilor și asta intră sub incidența legii. Înseamnă că ai urcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea altor persoane, mai ales dacă ai una din tulpinile agresive.

Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o probabil”, a adăgat el.

Arafat a mai spus că, probabil, companiile aeriene vor cere testul negativ înainte de îmbarcare, în țara de origine a cursei. La intrarea în țară, reprezentații DSP vor cere rezultatul testelor.

147 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here