Caută
Close this search box.

Câți bebeluși au murit în România după botez. Cele mai șocante cazuri

Cazul bebelușului din Suceava care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță la botez a șocat o țară întreagă. Anchatatorii au deschis un dosar penal in rem, iar preotul a fost suspendat din funcție. În ultimii ani, în România au avut loc și alte cazuri similare, cel mai cunoscut fiind cel al unui bebeluș din Iași care a murit la scurt timp după botez.

Bebeluș decdat după botez, la Suceava: Alte cazuri similare

În 2011, un bebeluș din București a intrat în „șoc apneic” după ce a fost scufundat în cristelniță. Micuțul a început să tremure, iar oamenii prezenți la botez au sunat la 112. Copilul a supraviețuit, însă medicii atrag atenția asupra faptului că unii copii pot intra în stop cardiorespirator la contactul cu apa pentru că, fiind foarte mici, nu au deprinderea de a-și ține respirația, astfel că pot aspira apa care intră în căile respiratorii și apoi în plămâni.

Un caz tragic s-a petrecut în toamna anului 2017, la Iași. Atunci, un bebeluș de o lună a murit la scurt timp după botez. După ce a fost scufundat în cristelniță, copilul s-ar fi învinețit, iar nașul ar fi observat că nu mai respiră. Un echipaj de salvare a ajuns la fața locului și a încercat să-l resusciteze pe micuț, însă fără succes.

„Solicitarea a fost făcută la biserica din localitatea Curături, pentru un sugar în vârstă de o lună care prezenta dispnee. Echipajul de tip C2 cu medic a găsit bebeluşul cu cianoză, fără puls, fără respiraţie, fiind începute imediat manevrele de resuscitare. A fost intubat, ventilat mecanic şi transportat către Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii în curs de resuscitare“, au transmis atunci reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Iași, potrivit presei locale.

”Bebeluşul a fost adus de un echipaj SAJ cu medic, cu manevrele de resuscitare în desfăşurare. A fost preluat de medicii din UPU, care au continuat manevrele, însă din păcate nu a răspuns, fiind declarat decesul. Pentru noi este un caz unic, nu am mai avut stopuri cardio-respiratorii dintr-un asemenea eveniment. Este un caz dramatic: dintr-un moment deosebit s-a transformat totul într-o tragedie“, spunea, la rândul său medicul Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Ulterior, în urma necropsiei s-a constatat că bebelușul s-ar fi înecat cu lapte.

„L-am întrebat pe preot dacă ia în calcul totuşi posibilitatea ca la momentul scufundării în apă copilul să fi înghiţit apă şi el a exclus total. La spital am înţeles că s-a găsit lapte în gura copilului, nu ştie preotul ce ar fi putut duce la decesul copilului, era foarte afectat de tot ce s-a întâmplat. El, după ce încheiase slujba, era în Sfântul Altar când a auzit în biserică agitaţie, atunci s-a întors şi împreună cu tatăl copilului au aplicat primele manevre de resuscitare până a venit salvarea”, spunea atunci Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de România Liberă.

Ce pedeapsă riscă preotul din Suceava

Revenind la cazul din Suceava, preotul care a oficiat botezul a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării anchetei.

În primă instanță, polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Ulterior, însă, în condițiile în care bebelușul a decedat,fapta poate fi încadrată la ucidere din culpă. În acest moment, se fac cercetări in rem însă este posibil ca acestea să fie îndreptate către preotul care a oficiat slujba de botez. Pedeapsa pentru fapta de ucidere din culpă este de cuprinsă între un an și cinci ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri