Caută
Close this search box.

Cu câteva zile înainte de lovitura militară de stat, Myanmar primise 350 de milioane de dolari, în numerar, de la FMI

Myanmar

Fondul Monetar Internațional a trimis săptămâna trecută 350 de milioane de dolari în numerar guvernului din Myanmar, parte a unui pachet de ajutor de urgență pentru a ajuta țara să lupte cu pandemia de coronavirus.

Câteva zile mai târziu, liderii militari au preluat puterea printr-o lovitură de stat. Acum, se pare că FMI nu poate face prea multe pentru a recupera banii, scrie Reuters.

FMI a oferit Myanmar 700 de milioane de dolari printr-un program de finanțare de urgență pentru coronavirus în ultimele șapte luni, inclusiv plata unei tranșe, care a inclus 116,6 milioane de dolari prin Fondul de credit rapid al FMI și 233,4 milioane de dolari prin finanțare rapidă, trimisă în țară săptămâna trecută.

Potrivit Fondului Monetar, banii ar fi trebuit să ajute Myanmar să răspundă „nevoilor urgente de balanță a plăților care decurg din pandemia COVID-19, în special măsurile de redresare ale guvernului pentru a asigura stabilitatea macroeconomică și financiară, sprijinind în același timp sectoarele afectate și grupurile vulnerabile”.

Se pare că FMI nu poate face prea multe pentru a recupera fondurile, parte din programele de finanțare rapidă COVID-19 nu au aproape nici o condiție pentru alocare sau rambursare.

„Urmărim îndeaproape evoluțiile care se desfășoară. Suntem profund îngrijorați de impactul evenimentelor asupra economiei și asupra oamenilor din Myanmar”, a declarat un purtător de cuvânt al FMI într-o declarație transmisă Reuters.

Spre deosebire de programele regulate de finanțare ale FMI, care distribuie fonduri în trepte mai mici, pe măsură ce sunt îndeplinite criteriile de performanță pentru reformele politice agreate, ajutorul de urgență pentru coronavirus a fost trimis rapid fără o negociere sau condiționalitate.

De la începutul crizei COVID-19 anul trecut, FMI a acordat finanțări de urgență pentru 80 de țări.

Momentul ultimei plăți către Myanmar a fost regretabil, au spus două surse familiare.

Cel mai bun scenariu este că guvernul din Myanmar va cheltui banii în mod corespunzător, deoarece vrea să aibă o relație productivă cu Fondul, a spus una dintre surse.

Marți, armata din Myanmar l-a numit pe Than Nyein noul guvernator al băncii centrale din țară, reinstalându-l într-un post pe care l-a ocupat anterior între 2007-2013, în timpul guvernării ultimei junte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri