Caută
Close this search box.

Cum explică dr. Virgil Musta pareza facială temporară, înregistrată după a doua doză de vaccin

Virgil Musta

Medicul Virgil Musta a explicat pentru B1.RO cazul primei reacții adverse rare care apare în România în urma administrării vaccinului împotriva COVID-19.

Este vorba despre o doctoriță din Vâlcea, de 32 de ani, care a suferit paralizie facială temporară, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer.

“În cazul acestui vaccin de la Pfizer, în studiile clinice anterioare efectuării acestui vaccin au fost observate astfel de reacții, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie, cu evoluție între trei și șase săptămâni cedând simptomatologia acestei pareze faciale.

Motiv pentru care recomandările Organizației Mondiale a Sănătății au fost următoarele: dacă o persoană a prezentat în antecedente o pareză facială poate să facă vaccinarea.

Dacă această pareză s-a produs înaintea vaccinării, într-un timp scurt și încă prezintă leziuni la nivelul nervului facial, se recomandă să nu se facă vaccinarea, să se amâne acest lucru. Dacă pareza se produce după prima doză, se întrerupe vaccinarea, administrarea celei de-a doua doze”,a explicat medicul Virgil Musta.

În cazul care a apărut în România, pareza facială de după cea de-a doua doză ar trebui să dispară după administrarea tratamentului:

“Din studiile făcute, această pareză este una temporară și urmează să cedeze prin aplicarea medicației specifice”.

Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a informat, joi, Ministerul Sănătății cu privire la apariția acestei reacții adverse rare.

Ministerul Sănătății precizează că acest tip de reacție este menționat în prospectul vaccinului BioNTech Pfizer. Este vorba despre o reacție rară, care poate apărea și după administrarea altor tipuri de vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri