Caută
Close this search box.

Cum funcţionează ochelarii pentru nevăzători creaţi de un român celebru

Startup-ul .lumen a creat, de curând, primii ochelarii pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze. Echipa plănuiește începerea producției la scară largă de anul acesta.

După doi ani de muncă în sfera cercetării interdisciplinare, fondatorii .lumen oferă o soluţie persoanelor nevăzătoare cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, informează Start Up.

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari.

Varianta industrială a ochelarilor pentru nevăzători urmează să fie lansată în perioada imediat următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri