Caută
Close this search box.

Cutremur puternic în Pacific.. Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia

Noua Zeelandă şi Australia au lansat o alertă de tsunami după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care s-a produs miercuri în Pacific, dar nu şi Franţa, seismul fiind puţin resimţit în Insulele Loialităţii şi Noua Caledonie, relatează AFP.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 400 de kilometri sud-est de arhipelagul Insulele Loialităţii şi la circa 430 de kilometri de Vanuatu, potrivit Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS).

Cutremurul a declanşat prompt un avertisment de tsunami din partea Centrului de Alertă pentru Tsunami din Pacific.

„Valuri periculoase cauzate de acest cutremur sunt posibile în următoarele trei ore”, a avertizat centrul, adăugând că valuri între 30 de centimetri şi un metru ar putea atinge unele zone costiere din Fiji, Noua Zeelandă şi Vanuatu.

Curând după aceea, autorităţile din Australia şi Noua Zeelandă au urmat exemplul.

„Tsunami-ul este confirmat”, a anunţat pe Twitter Serviciul de Meteorologie din Australia, avertizând asupra pericolelor pentru insula Lord Howe, situată la aproximativ 550 de kilometri est de Australia.

La rândul său, Agenţia pentru situaţii de urgenţă din Noua Zeelandă a emis o avertizare către populaţie, care vizează coastele septentrionale ale Insulei de Nord.

„Ne aşteptăm ca regiunile de coastă din Noua Zeelandă să fie expuse curenţilor neobişnuit de puternici şi unei creşteri a apelor imprevizibilă. (…) Persoanele care se află în larg sau pe coastă trebuie să se întoarcă spre interior (pe uscat), departe de plaje, linii de coastă, porturi şi estuare”, a adaugat agenţia neozeelandeză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri