Caută
Close this search box.

După opt ani, România A IGNORAT invitaţia Chinei. Victor Ponta: ‘Nimeni nu ne-a cerut să purtăm războaie comerciale absurde’

Victor Ponta crtică Guvernul Cîţu pentru că a ignorat invitaţia de a participa la întâlnirea dintre şefii de guvern din Europa de Est şi Sud-Est cu premierul Chinei. Toţi precedesorii lui Cîţu au participat la acest summit, începând cu 2013, afirmă Ponta. Fostul premier pledează pentru relaţii comerciale bune cu China, fără renunţarea la parteneriatul strategic cu SUA şi rolul în cadrul UE.

„In Noiembrie 2013 Bucurestiul a fost, pentru cateva zile , Capitala Europei de Sud – Est organizand intalnirea intre Prim Ministrul Chinei si alti 16 Sefi de Stat sau de Guvern la Summitul 16+1 !

Dupa 7 ani de negocieri intense, in Decembrie 2020 Uniunea Europeana a incheiat cu China un Acord privind investitiile.

Si relatiile SUA – China au fost resetate odata cu venirea noi Administratii “Joe Biden” la Washington.

Din 2013 si pana in prezent la editiile ulterioare ale Summitului 16+1 au participat Premierii Romaniei in functie / mai putin azi – cand tara noastra a fost singura dintre cele 16 care nu a onorat invitatia .

Eu cred in continuare ca interesul national al Romaniei este consolidarea rolului nostru in cadrul Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic cu SUA dar si relatiile economice si politice cu cele mai dezvoltate tari din lume / si cred in continuare ca aceste obiective sunt complementare si nu contradictorii / nimeni nu ne cere sa avem pozitii singulare si negative la adresa altor tari / excesele unor “talibani” din politica noastra ( oameni cu “gura mare si minte mica” ) se reflecta direct si negativ in buzunarele firmelor romanesti – iar beneficiile sunt inexistente!

Consider in continuare ca Romania trebuie sa isi consolideze pozitia in cadrul UE si sa pastreze Parteneriatul cu SUA / dar nimeni nu ne-a cerut sa purtam razboaie comerciale absurde ( chiar ridicole – tinand cont de nivelul economiei Romaniei ) !

Dvs ce opinie aveti?”, scrie Victor Ponta pe Faceboo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri