Biserica Ortodoxă Sârbă și-a ales un nou patriarh, care va conduce această influență organizație religioasă într-o perioadă în care Serbia pendulează între aderarea la Uniunea Europeană și legături puternice cu Rusia, principalul său aliat din zona țărilor slave, informează Reuters, citată de Agerpres.

Episcopul Porfirije Peric, în vârstă de 59 de ani, considerat un modernist în interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea patriarh al Serbiei și devine astfel succesorul patriarhului Irineu, care a murit în noiembrie, din cauza maladiei COVID-19, la vârsta de 90 de ani.

„Sfântul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminența sa episcopul mitropolit de Zagreb și Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei”, a anunțat Biserica Ortodoxă Sârbă.

Patriarhul Porfirije va conduce o biserică având 12 milioane de credincioși, care trăiesc în Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo și în dioceze din Statele Unite, Australia și Europa Occidentală.

Biserica și guvernul de la Belgrad se bucură de sprijinul Rusiei, în ceea ce privește refuzul lor de a recunoaște independența Kosovo, o fostă provincie din sudul Serbiei, populată majoritar de etnici albanezi.

Sârbii și Biserica Sârbă consideră Kosovo drept leagăn al creștinătății ortodoxe sârbești și gazdă a unora dintre cele mai importante mănăstiri și situri religioase ale lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here