Caută
Close this search box.

Experţii se gândesc să introducă al doilea rapel de vaccin Covid, booster pentru tulpina nouă

Vaccinul Pfizer-BioNTech

Directorul general Pfizer tocmai a anunțat că va finanța o celulă de supraveghere în teren a mutațiilor, astfel încât să schimbe în timp real formula vaccinului de acum, care funcționează bine împotriva tulpinii britanice, dar pentru cea africană conduce la dezvoltarea unui număr mai mic de anticorpi.

Experții se gândesc deja să introducă încă o doză identică, a treia, pentru a crește răspunsul imunitar, ori un așa-zis „booster”, un ser croit împotriva acestei mutații.

Aproape în același timp, producătorii Johnson&Johnson și Novavax au reportat rezultatele ultimei etape de studii clinice. Foarte bune, susțin aceștia, în prevenția formelor severe, cu spitalizare, ale infecției Covid.

Institutul Maccabi din Israel tocmai a publicat primul studiu „Real World” privind protecția oferită de vaccinuri. A fost urmărită evoluția a 500.000 de oameni, imunizați în ampla campanie națională.

Concluzia este că, după o singură doză, apărarea este de 50% în fața îmbolnăvirii. Așadar, rapelul, făcut obligatoriu în termenul dat, este absolut necesar. Abia la câteva săptămâni după doza a doua, titrul optim de anticorpi protectori apare la 95% dintre cei vaccinați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri