Caută
Close this search box.

Firea: Proiectul lui Clotilde Armand care transferă patru spitale în administrarea primăriei Capitalei și care le taie finanțarea este ilegal și abuziv

Prim-vicepreședintele PSD, Gabiela Firea, a declarat vineri că proiectul propus de primarul Sectorului 1, prin care patru spitale ar trece în administrarea Primăriei Capitalei și ar rămâne astfel fără finanțare, este „ilegal și abuziv”, iar consilierii locali ai PSD convoacă o ședință pentru luni și propun abrogarea hotărârii de Consiliu.

„Mă aflu aici alături de parlamentarii din Minicipiul Bucureşti, consilierii generali şi consilierii locali, plus alți câțiva colegi de-ai noștri pentru a protesta vehement încă o dată și astăzi, de această manieră, pentru tăierea finanţării a patru mari spitale din România de către Consiliul Local al Sector 1 şi doamna primar a S1, Clotilde Armand. Considerăm că, mai ales în plină pandemie, România nu îşi poate permite să taie finanţarea a niciunui spital”, a început Firea declarația de presă.
Gabriela Firea a spus că PSD nu dorește să rămână la „starea de protest”, ci are și acțiuni concrete.

Astfel, Gabriela Firea a spus că a fost elaborat deja proiectul de hotărâre care abrogă „hotărârea toxică” inițiată de Clotilde Armand și că ședința convocată de consilierii PSD de la Sectorul 1 urmează să aibă loc luni, de la ora 12.00.

Cele patru spitale în discuție sunt: Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Oftalmologie şi spitalul de Arşi.

Gabriela Firea a spus că PSD îi solicită și prefectului Capitalei să intervină și să suspende hotărârea Consiliului local al Sectorului 1.

„M-aș fi așteptat, așa cum a procedat și în alte situații, domnul prefect Berbeceanu să se autosesizeze. Văd că nu a făcut-o până în acest moment, oare nu-i pasă de pacienți (…)? Nu are timp sau nu știe din partea cărui partid mai ocupă funcția de prefect?”, a spus Firea,
O altă acțiune a PSD este o plângere pealabilă.

„Cu acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Bucureşti, repet, pentru că oamenii trebuie să se simtă apăraţi de către cei care se gândesc la ei. Și aceste patru spitale nu pot fi lăsate în aer”, a mai spus Gabriela Firea.
Ea a adăugat că în acest moment este „un ping-pong” între primarul Sectorului 1 şi primarul general în legătură cu cine ar trebui să se ocupe de aceste patru spitale.

În opinia lui Firea, ca hotărârea să fie legală, ar trebui ca Guvernul să adopte o HG prin care trece spitalele la Ministerul Sănătății și apoi, dacă există acordul exprimat prin vot al Primăriei Generale, pot fi trecute în administrarea Capitalei,

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat, pe 3 februarie, că a convocat o ședință extraordinară a Consiliului local, unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi fiind „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a 4 spitale în administrarea Primăriei Municipiului București”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat ironic după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că în ședința de miercuri Consiliul Local Sector 1 a votat transmiterea către Primăria Generală a patru spitale.

Nicușor Dan a spus că e de acord să primească cele patru spitale ”dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte și instituții din Capitală”, adăugând că ”Înțeleg că există dorința, în ultima vreme, a transferului unor obiective dificil de administrat, către Primăria Capitalei”, și a spus că le va prelua în administrare dacă va fi asigurată finanțarea acestora.

Clotilde Armand a ținut să răspundă joi „informațiilor false” despre ședința de Consiliu Local din Sectorul 1.

„Multă lume este revoltată auzind știrea cum că eu am tăiat finanțarea de la 4 spitale din București. Fals, fals, fals! Nu s-a tăiat nimic. În ședința de ieri s-au trecut 4 spitale din administrarea Sectorului 1 în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Știți de ce? Pentru că există o decizie a Curții de Conturi care ne spune asta”, a scri Armand pe Facebook.
Ea a revenit, câteva ore mai târziu, și dat mai multe informații despre decizia Curții de Conturi din 2016.

„Iată decizia Curții de Conturi a României din 2016: – „Menținerea nejustificată în administrarea Administrația unităților de învățământ preuniversitar și a unităților sanitare publice sector 1 a patru spitale clinice de urgență aflate în subordinea Ministerului Sănătății ca urmare a nepunerii în aplicare a legii.”Cu alte cuvinte, Consiliul local al Sectorului 1 a pus în legalitate o hotărâre de Guvern după 16 ani de zile. Ce au făcut predecesorii mei până acum? Întrebați-i pe ei”, a spus Clotilde Armand.
Pe de altă parte, PNL Sector 1 susține că cele patru spitale „nici nu se mută în administrarea Consiliului General și nici nu pierd finanțarea de la bugetul local”, în urma hotărârii adoptate de Consiliul local.

Publicăm integral precizările PNL Sector 1:

„Ca urmare a informațiilor care au circulat astăzi în presă și pe rețelele sociale, facem următoarele clarificări:

Hotărârea de CL aprobată în ședința de ieri NU muta administrarea spitalelor la Consiliul General.
Există o decizia a Curții de Conturi din anul 2016 ce invocă OUG 70/2002, în care se face o confuzie între dreptul de administrare și dreptul de folosință. Articolul 1 din OUG 70/2002 se referă strict la dreptul de folosință, chiar dacă utilizează termenul de „administrare”.
Prin Hotărârea de Consiliu Local din ședința de miercuri, 3 februarie 2021, Consiliul Local a acordat spitalelor DREPTUL DE FOLOSINȚĂ.
Este o decizie legată de patrimoniu, NU de finanțare.
Aceeași OUG 70/2002 prevede, la articolul 4, că finanțarea spitalelor este asigurată de la bugetul de sector. Prin urmare, finanțarea celor patru spitale rămâne la Primăria Sectorului 1. Un HCL nu poate încălca o lege în vigoare!
HCL clarifică situația imobilelor și terenurilor aferente, prin trecerea lor în administrarea spitalelor (doar imobilele și terenurile) și era necesară pentru a alinia decizia Curții de Conturi, dar și pentru a se putea realiza investiții. De exemplu, spitalul Grigore Alexandrescu a solicitat transferarea dreptului de administrare asupra clădirii, la finalul anului trecut, pentru a putea derula investiții finanțate de Banca Mondială.
Este vorba, așadar, despre o HCL care se referă la patrimoniu. Sursa de finanțare este stabilită prin lege și rămâne neschimbată – bugetul local.
Am constatat cu tristețe o serie de confuzii în spațiul public privind această hotărâre de Consiliu Local. Vă redăm întocmai formularea din convocatorul ședinței și vom reveni cu procesul verbal și cu hotărârea, imediat ce vor fi publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri