Caută
Close this search box.

Gazul natural va fi acceptat ca sursă de tranziție doar cu reducerea emisiilor de metan

Gazul natural

Gazul natural, o hidrocarbură care poate fi folosită la producerea de energie, va fi acceptată ca sursă de tranziție doar cu reducerea emisiilor de metan, pentru că ținta este decarbonizarea completă a energeticii.

Chestiunea este fundamentală pentru politica energetică a României, pentru că vrem ca, în perioada următoare, să extragemm și chiar să exportăm gazele din Marea Neagră.

Asociatia Energia Inteligenta a atras deja atentia că lucrurile vor sta astfel. Reducerea acestor emisii va fi necesară pentru a combate schimbările climatice. În următorii cinci ani, vor fi dezvoltate capabilități semnificative de monitorizare a emisiilor de CH4.

Din partea instituțiilor internaționale, va fi o presiune tot mai mare asupra sectorului de gaze naturale, ca să reducă emisiile de metan. Iar această ţintă de reducere aa emisiilor de metan presupune investiţii majore.

Dacă înainte gazul, spre deosebire de petrol, era același peste tot, neexistând mai multe tipuri de gaz, în viitor vom asista la diferențierea între gaz care are emisii mai mari de CH4, în urma procesului de producție/distribuție, sau gaz cu emisii mai mici.

Nivelul emisiilor poate influența decizia cumpărătorilor, dar și accesul pe anumite piețe. Investitorii și cumpărătorii vor putea înțelege mai bine riscul climatic al companiilor din domeniul gazelor naturale, datorită tehnologiilor de monitorizare.

Companiile care au un plan și sunt orientate spre reducerea emisiilor de metan vor avea de câștigat, fiind cu un pas înainte. Ele nu vor câștiga doar piețe și clienți, ci vor avea și o eficacitate mai mare, putând valorifica metanul, care nu mai este transformat în emisii în aceeaşi măsură.

Companiile din industria petrolului și gazului nu îşi mai permit luxul să aștepte până când proiectele legislative și tehnologiile de monitorizare a emisiilor de CH4 vor fi implementate, pentru a începe un plan de reducere a emisiilor, pentru că atunci s-ar putea sa fie prea târziu, în raport cu alți concurenți, care vor avea un gaz certificat cu emisii mai mici.

Numărul mare de sonde care există în România, vechimea mare a rețelelor de transport și distribuție și mai ales faptul că multe dintre instalații au o durată de viață depășită sunt factori care fac ca România să fie deosebit de vigilentă, deoarece se găsește într-o poziție defavorabilă, din punct de vedere al emisiilor de metan, față de multe țări europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri