Caută
Close this search box.

Guvernul Cîțu a avertizat parlamentarii că eliminarea pensiilor speciale încalcă Constituția dacă vizează ‘prestațiile deja încasate’

Într-un document oficial trimis de premierul Florin Cîțu președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, scrie că s-ar putea încălca principiul constituțional al neretroactivității legii, prevăzut la art. 15 alin. (2) din Constituție, dacă eliminarea ar viza și „prestațiile deja încasate”.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri o lege de eliminare a pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, lege care prevede că „de la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate”.

După ședință, liderul PNL a insistat că „acest proiect este perfect constituţional”:

„Aşa cum o majoritate a hotărât să introducă în legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor acest drept, la fel Parlamentul are dreptul de a opri acordarea acestui drept pentru orice fost parlamentar sau parlamentar în funcţie”, și-a argumentat Ludovic Orban poziția.
„Așa cum este proiectul de lege adoptat, pe de o parte anulează dreptul foștilor parlamentari de a beneficia la împlinirea vîrstei de pensionare de pensie specială, de asemenea, actualii beneficiari de pensii speciale nu vor mai benefecia de această pensie imerdiat ce legea va intra în vigoare”, a mai spus președintele PNL și al Camerei Deputaților.
În timpul ședinței, deputatul PNL Florin Roman, inițiator al unei legi de eliminare a pensiilor speciale, a atras atenția că actualul proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va avea mari probleme de constituţionalitate

„Actualul proiect – şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă – care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată – din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituţionalitate. Vreau să fiu sincer cu dumneavoastră, dragi români, cu cei de acasă, pentru că adevărul va învinge întotdeauna. Dacă ne-am fi dorit cu toţii să nu facem decât a ne lovi unul pe altul şi am fi colaborat într-adevăr să scoatem o lege bună, eu sunt convins că astăzi aveam o lege constituţională”, a susţinut Florin Roman.
Punctul de vedere al Guvernului, trimis lui Ludovic Orban, se referă chiar la inițiativa lui Florin Roman de eliminare a pensiilor speciale.

Ce spune Constituția:

„Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile” (Articolul 15, alineatul (2))
Ce spune legea adoptată miercuri de Parlament:

„Art. 2. – De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare”
Ce spune Guvernul Florin Cîțu (extrase):

”În consecință, iniţiatorul trebuie să justifice în Expunerea de motive rațiunea care determină diminuarea prestațiilor sociale ale statului sub forma pensiei în ceea ce îi privește pe senatori și deputați. De asemenea, iniţiatorul trebuie să precizeze dacă eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă (pensii speciale) vizează și prestațiile deja încasate. În măsura în care ar fi și acestea vizate, apreciem că ar fi încălcat principiul neretroactivității legii conform jurisprudenței mai sus citate”
„Pentru a înlătura retroactivitatea noii reglementări juridice, precum și a ultraactivităţii celei vechi este necesară respectarea normelor de la art3 .26 și art. 54 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că: „(1) Dispoziţiile tranzitorii cuprind măsurile ce se instituie cu privire la derularea raporturilor juridice născute în temeiul vechii reglementări care urmează să fie înlocuită de noul act normativ. (2) Dispoziţiile tranzitorii trebuie să asigure, pe o perioadă determinată, corelarea celor două reglementări, astfel încât punerea în aplicare a noului act normativ să decurgă firesc şi să evite retroactivitatea acestuia sau conflictul între norme succesive”. Astfel, considerăm că este necesară introducerea normelor tranzitorii pentru a permite trecerea de la vechea situaţie juridică a persoanelor care sunt vizate de abrogarea pensiilor speciale, la noua situaţie juridică”
„Cu privire la propunerea de abrogare a pensiilor de serviciu ale deputaților și senatorilor arătăm că soluția legislativă care se limitează doar la norma de abrogare va conduce la apariţia unei situaţii de vid legislativ. Mai mult, în lipsa indicării, chiar și în mod generic a faptului că aceste persoane ale căror pensii speciale se abrogă vor beneficia de pensii ori compensaţii asemănătoare în sistem contributiv, sunt afectate atât drepturile prevăzute la art. 47 din Constituție, dreptul la pensie și un nivel de trai decent, cât și dreptul constituțional la ocrotirea proprietăţii, prevăzut la art.44, în măsura în care persoana îndreptățită la pensia specială este privată inclusiv de partea contributivă a pensiei, deci cea pentru care a plătit pe parcursul carierei contribuţii la sistemul de asigurări sociale de stat”

PUNCTUL DE VEDERE AL GUVERNULUI ESTE AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri