Caută
Close this search box.

Incendiul de la Constanţa. Trei ofiţeri de la ISU vor fi cercetaţi disciplinar

autoscări

Trei ofiţeri cu funcţii de conducere din ISU Constanţa vor fi cercetaţi disciplinar în cazul incendiului de zilele trecute, a anunţat joi seara Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma controlului efectuat la această unitate.

Potrivit unui comunicat al IGSU, transmis Agerpres, conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus efectuarea cercetării disciplinare prealabile, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu completările şi modificările ulterioare, a trei ofiţeri cu funcţii de conducere de la ISU Constanţa, „întrucât gravitatea faptelor săvârşite impune aplicarea unor sancţiuni mai aspre, în corelare cu disfuncţiile create în activitatea instituţiei”.

Doi dintre ofiţerii în cauză aveau atribuţii directe în menţinerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare, precizează sursa citată.

„Tehnica de intervenţie fiind defectă, în speţă autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţime, nu au solicitat fondurile financiare necesare efectuării reparaţiilor şi introducerii în timp scurt în stare de operativitate a autospecialei, deşi la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă aceste fonduri erau disponibile”, arată IGSU.

Al treilea ofiţer „a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competenţă şi nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncţionalităţilor nici la locul intervenţiei, unde a fost prezent”.

De asemenea, s-a mai dispus sancţionarea disciplinară a patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenţiei şi coordonarea acţiunilor de intervenţie, sancţionarea personalului operativ cu atribuţii de gestionare a apelurilor de urgenţă şi de coordonare a resurselor alocate intervenţiei, personal din dispeceratul ISU Constanţa şi din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas – Constanţa.

Începând cu data de 19 februarie, din ordinul şefului IGSU, în toate unităţile operative subordonate se vor efectua reinstruirea personalului privind aplicarea procedurilor operaţionale de intervenţie pe tipuri de risc şi verificarea stării tehnice şi de întreţinere a mijloacelor de intervenţie.

Sub aspect organizatoric, conducerea IGSU a dispus ca începând cu data de 1 martie un ofiţer din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov să fie împuternicit pe funcţia de prim-adjunct al inspectorului-şef.

Totodată, s-a dispus împuternicirea pe funcţia de şef Centru Operaţional Judeţean a unui ofiţer din cadrul ISU Constanţa.

„Toate aceste demersuri sunt menite să asigure exercitarea actului de comandă astfel încât să fie îndeplinite misiunile de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Întrucât în cauză se efectuează o cercetare penală, concluziile desprinse din efectuarea verificării, precum şi măsurile dispuse de conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi puse la dispoziţia organelor de cercetare penală competente.

IGSU dezaprobă modul de îndeplinire a sarcinilor de către o parte a personalului implicat în gestionarea intervenţiei din data de 16.02.2021 şi asigură societatea civilă că obiectivele instituţiei urmăresc, în mod prioritar, îmbunătăţirea permanentă a capacităţii de răspuns şi creşterea siguranţei cetăţenilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri