Caută
Close this search box.

IPS Teodosie continuă să sfideze măsurile pandemice, la Constanţa. Sunt trei zile de sărbătoare religioasă!

îps teodosie

După ce a trecut la sentimente ceva mai bune în privinţa vaccinului Covid, IPS Teodosie părea că începe treptat să se conformeze.

Arhiescopia Tomisului va organiza în perioada 9-11 februarie mai multe evenimente religioase, pentru cinstirea Sfântului Haralambie. Evenimentele se vor întinde pe o durată de trei zile, cu procesiune și concert, Primăria Constanței avizand deja favorabil inițiativa bisericească, informează Ziare.com.

Cel care a semnat avizul este primarul Vergil Chițac, arată Arhiescopia Tomisului, într-o postare pe Facebook. Nu este prima dată când Arhiescopia Tomisului se remarcă prin organizarea unor evenimente religioase în plină pandemie, ignorând recomandările autorităților.

Programul religios va debuta astăzi, la ora 16.30, când IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei, la Biserica „Sfântul Haralambie” din localitatea constănțeană Viile, urmată de un concert de pricesne, susținut de către arhid. Ionuț Cristinel Boanches și baritonul Alexandru Chiriac, care vor fi acompaniați la pian de către diac. Valentin Vădănoiu.

Priceasna este o cântare executată la slujba liturghiei ortodoxe și greco-catolice, în timpul împărtășirii preotului sau, prin generalizare, a credincioșilor. Mai poartă numele de cântare mănăstirească.

Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale, de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor.

Textele pricesnelor mai vechi provin din poezii populare cu autori anonimi, iar celor mai noi din poezii religioase cărora de regulă li se cunosc autorii.

Miercuri, 10 februarie, programul începe de la ora 8.00. Preoții și credincioșii Parohiei „Sfântul Haralambie”, din Constanța, vor întâmpina doi ierarhi, la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Joi, 11 februarie, de la ora 22.00, se va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri