Caută
Close this search box.

Josep Borrell spune că Moscova refuză dialogul şi aceasta ar putea să ducă la sancţiuni

Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat la întoarcerea sa de la Moscova că este foarte îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană (UE) şi i-a îndemnat pe liderii europeni „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni, informează AFP, via Agerpres.

„Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. (…) Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a declarat Borrell, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, la revenirea de la Moscova.

„Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei”, a scris Borrell. „Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre) Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Josep Borrell îşi justifică misiunea prin necesitatea de „a-i întâlni pe alţii în propria lor ţară, chiar în momentul când evenimente negative au loc, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm”.

„Prefer aceasta în loc să rămân reactiv şi să aştept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vreţi o lume mai sigură mâine, trebuie să acţionăm azi cu hotărâre şi să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus, în această săptămână, de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe activistul anticorupţie în vârstă de 44 de ani, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni.

Moscova a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri „ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Miniştrii de externe ai ţărilor UE trebuie să se reunească pe 22 februarie pentru a trage consecinţe din misiunea efectuată de Josep Borrell în perioada 4-7 februarie şi a decide urmările pe care ar trebui să le aibă refuzul Kremlinului de a-l elibera pe Navalnîi şi expulzarea celor trei diplomaţi europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri