Caută
Close this search box.

Judecarea lui Donald Trump, prin impeachment, a început în Senat

trump

Donald Trump se află din nou, la un an de la un alt proces istoric, în vederea unei destituiri, din nou în poziţia de acuzat, în Senatul Statelor Unite. Membrii acestei camere a Congresului SUA vor stabili dacă fostul preşedinte a încurajat atacul sângeros de la Capitoliu, în ultimele zile ale mandatului său, relatează AFP, via News.ro.

Acest nou proces va intra şi el în istorie, în mai multe privinţe – nici un preşedinte american, în istorie, nu a mai fost inculpat în două rânduri şi nici nu a fost judecat după ce a plecat de la putere.

Donald Trump, care va fi absent la proces, probabil că va fi achitat, la fel ca prima oară, deoarece cei 50 de senatori democraţi vor întâmpina mari dificultăţi în a convinge 17 senatori republicani să voteze împteună cu ei, pentru a obţine două treimi din cele 100 de voturi de care au nevoie pentru a-l condamna.

Violenţa atacului de la 6 ianuarie, în timp ce aleşii certificau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a provocat o emoţie atât de puternică, încât democraţii au reactivat procedura în vederea destituirii, în pofida faptului că mandatul lui Trump se afla la sfârşit.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor, l-a inculpat (”impeachment”) la 13 ianuarie, cu privire la incitare la insurecţie.

Miliardarul republican şi aliaţii săi se sprijină tocmai pe plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie, pentru a susţine că procesul este contrar Constituţiei. Senatorii pot, în opinia lor, să demită un preşedinte în funcţie, nu să judece un simplu cetăţean.

Acuzarea democrată invocă precedentul unui fost secretar judecat în acest cadru şi subliniază că este necesar ca Trump să fie condamnat, pentru a fi ineligibil şi a ”descuraja alţi viitori preşedinţi să provoace violenţe, cu scopul de a rămâne la putere”.

În cadrul procesului, avocaţii apărării urmează să se concentreze asupra acestei dezateri juridice, pentru a evita să fie nevoiţi să justifice tweeturile şi diatribele inflamate ale clientului lor.

Majoritatea senatorilor republicani ar urma să campeze în spatele acestui argument şi să voteze achitarea – fără să se pronunţe asupra fondului problemei. ”Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Uniunea Sovietică, ar fi fost numit o mascaradă”, a tunat duminică unul dintre ei, Bill Cassidy.

La fel ca în urmă cu un an – când a fost judecat de abuz de putere, din cauză că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, Donald Trump are toate şansele să nu fie condamnat.

Fostul magnat în domeniul imobiliar are însă multe de pierdut în timpul procesului, care urmează să fie transmis în direct în întreaga ţară. În pofida faptului că este susţinut de o bază, atacul i-a erodat popularitatea.

Potrivit unui sondaj Ipsos/ABC News publicat duminică, 56% dintre americani cred că este necesar ca fostul preşedinte să fie condamnat şi să i se interzică să mai candideze – însă peste 80% dintre republicani se opun acestui lucru.

Trump cochetează, la vârsta de 74 de ani, cu ideea unei noi candidaturi în anul 2024 şi nu are interesul să vadă acest episod jucat şi rejucat.

Însă democraţii care prezintă acuzarea intenţionează să denunţe atitudinea lui Donald Trump, care, potrivit argumentelor lor scrise, ”a creat un butoi cu pulbere, a aprins o scânteie şi apoi a încercat să obţină profit personal de pe urma haosului care a urnat”.

Ei urmează să revină îndelung asupra evenimentelor care au zguduit democraţia americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri