Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: Este nevoie de investiții în spitale noi și în cele existente

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirile cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că e nevoie de investiţii semnificative în spitalele din România, atât în spitale noi, cât şi în cele existente.

De asemenea, a mai afirmat că sunt necesare mecanisme pentru crearea de locuri de muncă, dar că este nevoie de investiţii în şcoli, Preşedintele a subliniat că, la acest moment, campania de vaccinare merge foarte bine.

”Am avut în ultimele zile o serie întreagă de discuţii foarte importante şi foarte bune cu premierul, cu miniştrii din Guvern, pentru a lămuri câteva chestiuni şi pentru a găsi soluţii, soluţii pentru România, soluţii pentru români.

Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine, rapid, bine gândit, proiecte pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde, ştim cu toţii, putem să obţinem fonduri europene semnificative.

Avem la dispoziţie peste 30 – atenţie – 30 de miliarde de euro, care pot fi folosiţi pentru a pune la punct lucrurile la noi în ţară, pentru a ieşi cu bine din pandemie şi din criza economică generată de pandemie. Sunt oportunităţi uriaşe şi vrem să le folosim.

Vrem să folosim aceşti bani pe mai multe paliere şi vreau să menţionez doar câteva care au fost tema discuţiilor din ultimele zile. O primă chestiune, sănătatea – este, după părerea mea, nevoie de investiţii semnificative în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică din România.

Dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni de zile, aşa ceva nu are voie să se mai întâmple! Este nevoie de investiţii importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente, pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienţi.

Gândiţi-vă cât de important este să avem investiţii în zona de Terapie Intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul din spital.”, a declarat preşedintele.

Conform lui Iohannis, este vital pentru noi toţi să dezvoltăm mecanisme pentru a crea locuri de muncă.

”O a doua zonă pe care am discutat-o şi unde sunt foarte hotărât să găsim împreună soluţiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulţi români şi-au pierdut deja locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie, şi unii, din păcate, sunt şi acum în pericol în continuare să-şi piardă locul de muncă, deci, este vital pentru noi toţi să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviţi de pandemie”, a subliniat preşedintele.

El a mai afirmat că trebuie să investim în şcoli, subliniind că sistemul românesc de învăţământ are nevoie de foarte mulţi bani, pentru siguranţa copiilor.

”Un subiect care a mai fost menţionat, l-am prezentat chiar eu acum câteva zile – trebuie să investim în şcoli. Sistemul românesc de învăţământ are nevoie de foarte mulţi bani.

Dacă ne gândim doar la siguranţa elevilor, este nevoie, deci, şi aici de foarte multe investiţii, pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în şcoli, pentru a avea şcoli autorizate, pentru a avea elemente simple: să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curţilor şi aşa mai departe. Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de şcoli noi, avem nevoie de şcoli verzi, şcoli care sunt exemple pentru alţii cum putem să ne implicăm pentru mediu”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că avem nevoie de programe serioase, sustenabile, pentru un mediu sănătos.

”Avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru un mediu sănătos. Chestiuni care se pot face fără complicaţii imense. De exemplu, programe de împădurire, care pot fi puse în operă practic începând deja din anul acesta”, a explicat Iohannis.

Preşedintele a anunţat că până în aprilie o să avem un PNRR coerent, care va fi depus la CE.

”Aceste teme ne preocupă şi, până în aprilie, vom avea un Plan Naţional coerent, care va fi depus la Comisia Europeană şi, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea – în spitale, în şcoli, în locuri de muncă şi pentru mediu. Sunt doar câteva, vom avea în cadrul acestui Plan şi multe alte zone, care sunt extrem de importante pentru români şi, la momentul respectiv, voi relua aceste chestiuni”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri