Caută
Close this search box.

Kremlinul amenință UE: Sperăm să nu facă prostia să condiționeze relațiile cu Rusia de un locatar al unui centru de detenție

aleksei navalnîi

Kremlinul a afirmat marți că ar fi „o prostie” din partea Uniunii Europene să condiționeze viitorul relațiilor sale cu Rusia de soarta unui deținut, făcând referire la opozantul rus Alexei Navalnîi, a cărui condamnare este decisă astăzi de instanța judecătorească, transmite Agerpres.

„Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În tot acest timp, Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE „deplânge” arestările masive din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia și „utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor.

Declarațiile celor doi oficiali vin cu puţin timp înainte de vizita lui Josep Borrell la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

„Dacă (şeful diplomaţiei europene) este purtătorul unui mesaj dur, ministrul nostru (de externe Serghei Lavrov) îi va răspunde la fel de dur”, a menționat Peskov în discursul său.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus a apreciat că prezenţa unor diplomaţi străini la sesiunea tribunalului ce urmează să se pronunţe marţi asupra plasării în detenţie a lui Navalnîi este dovada încercărilor Occidentului de a se amesteca în treburile interne ale Moscovei, transmite Reuters.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că prezenţa diplomaţilor este dovada a ceea ce ea a numit eforturile Occidentului de a controla Rusia.

Mai multe țări și-au exprimat nemulțumirea legată de violențele de la protestele din Rusia și au făcut referire la posibilitatea aplicării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, mai ales după reprimarea brutală, două weekenduri consecutiv, a manifestaţiilor de susţinere pentru Navalnîi.

O instanță judecătorească din Rusia urmează să decidă în cursul zilei de marți dacă opozantul Alexei Navalnîi va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate, într-un caz care a stârnit proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale pentru Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri