Caută
Close this search box.

Lista achiziţiilor de aparatură medicală de la Institutul „Balş”, din ultimii trei ani

matei balş

​Institutul Matei Balș, spitalul de boli infecțioase – vedetă al României, a beneficiat în ultimii ani de investiții consistente în aparatură medicală. Lista este deschisă de un aparat RMN nou achiziționat prin licitație de la firma Siemens Healthcare SRL la prețul de peste 1,5 milioane de euro. HotNews.ro a obținut un document intern din Ministerul Sănătății care arată că Institutul Matei Balș nu a dus lipsă de bani și confirmă, practic, spusele ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, din ziua incendiului în care au murit pacienți carbonizați – spitalul lui Adrian Streinu Cercel a fost un răsfățat al investițiilor.

Cu toate că a avut bani pentru aparatură scumpă, de ultimul tip, aceasta a fost însă instalată pe o infrastructură de la mijlocul secolului trecut, care nu mai respectă standardele actuale – clădirea pavilionului V, unde s-a produs incendiul, este construită în anii 1950 și nu este singura în această situație.

Pe lângă lista tuturor achizițiilor în materie de aparatură medicală făcute de Matei Balș în ultimii 3 ani, document intern din Ministerul Sănătății obținut de HotNews.ro, publicația noastră a solicitat și lista investițiilor făcute în clădirea spitalului – renovări și amenajări – inclusiv în pavilionul numărul V, unde s-a produs incendiul de vinerea trecută. Solicitarea a fost adresată Ministerului Sănătății în baza Legii 544/2001, iar răspunsul ar urma să vină, în următoarea perioadă, de la Institutul Matei Balș, unde solicitarea a fost direcționată.

Institutul Matei Balș a fost condus în ultimele două decenii de medicul Adrian Streinu Cercel, care a demisionat acum o lună din funcția de manager, deoarece a fost ales senator din partea PSD, iar cele două funcții sunt incompatibile. După demisia lui Adrian Streinu Cercel, funcția de manager interimar a fost preluată de Maria Nițescu, medic primar la Matei Balș cu specialitatea igiena alimentației și nutriție. Demisia lui Cercel pare însă tot mai mult una formală, el lăsând impresia că tot el este cel care conduce în continuare din umbră spitalul.

Aparat RMN nou de peste 1,5 milioane de euro. Lista completă a achizițiilor de aparatură medicală din ultimii 3 ani

Prezentăm mai jos lista completă a investițiilor făcute de Ministerul Sănătății pentru aparatură medicală la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș în perioada 2018 – 2020 – banii au fost alocați de Ministerul Sănătății, instituție în subordinea căreia se află spitalul, iar achizițiile au fost făcute de Institutul Matei Balș, condus de Adrian Streinu Cercel. Majoritatea achizițiilor apar în SICAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) și au fost făcute prin licitație.

ANUL 2020 – suma totală 10.964.000 RON – achiziții făcute de Institutul Matei Balș cu bani proveniți de la Ministerul Sănătății:
Echipament Real Time PCR adaptat diagnosticului în condiții de înaltă biosecuritate pentru detecția coronavirusului – 385.000 RON
Monitor complex multiparametri – 20 de bucăți – 1.120.000
Sistem intravascular de management al temperaturii (ivtm) – 2 bucăți – 395.000 RON
Saltea antescară activ pentru pacienții obezi – 7 bucăți – 48.000 RON
Aparat terapii epurare extracorporală renală cu algoritm de compensare automată a dozei renale țintă – 2 bucăți – 260.000 RON
Aparat terapii continue de substituție renală și schimb terapeutic plasmatic – 129.000 RON
Sterilizator cu abur – 315.000 RON
Oximetru cerebral – 2 bucați – 120.000 RON
Injectomate – 140 bucați – 840.000 RON
Infuzomate – 2 bucați – 520.000 RON
Pat bariatric de Terapie Intensivă – 10 bucăți – 800.000 RON
Sistem automat de monitorizare a sângerărilor prin tromboelastometrie – 165.000 RON
Modul de calorimetrie pentru aparat de ventilație – 2 bucăți – 70.000 RON
Aparat suport cardiopulmonar – 510.000 RON
Pe lângă aceste achiziții finanțate de Ministerul Sănătății, în cursul anului 2020, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a finanțat achiziția unui aparat RT-PCR și a unui extractor automat de către Institutul „Matei Balș”, în baza unei Hotărâri a Consiliului General al Municipiului București prin care s-a luat această decizie. Procedura de achiziție a celor celor două aparate medicale fost derulată direct de către Institutul Matei Balș. În afara acestei finanțări acordate în mod special, în contextul pandemiei, nu au existat alte finanțări sau investiții derulate de ASSMB pentru Institutul Matei Balș, deoarece spitalul se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri