Caută
Close this search box.

Mai multe localităţi din Suedia au interzis purtarea măştii!

suedia

Oficialii din orașul suedez Halmstad au forțat recent un profesor să își scoată masca de protecție anti COVID-19 și au interzis utilizarea măștilor și a tuturor formelor de echipamente de protecție în școli.

Municipalitatea a declarat că nu există dovezi științifice că purtarea măștilor ar împiedica răspândirea coronavirusului, invocând o poziție oficială a agenției suedeze de sănătate publică, scrie publicația The Conversation, citată de Newsweek. La acea vreme, agenția afirma că există „riscuri mari” ca măștile să fie utilizate incorect.

Între timp, aceste instrucțiuni au fost eliminate.

Deși măștile nu sunt infailibile, există dovezi clare care indică faptul că acestea contribuie la reducerea răspândirii COVID-19, în special în situații în care menținerea distanței este imposibilă – cum ar fi școlile.

În cele din urmă, municipalitatea din Halmstad a dat înapoi. Dar noi exemple de interzicere a măștilor continuă să apară în Suedia. Bibliotecarii din orașul Kungsbacka, de exemplu, au primit instrucțiuni să nu poarte măști, scrie The Conversation

„Cum s-a ajuns în această situație? Ei bine, tot ce au spus oficialii Halmstad și Kungsbacka despre măști este în conformitate cu declarațiile agenției suedeze de sănătate publică. Aceste interdicții locale privind mască sunt un răspuns logic la cele nouă luni de declarații numeroase anti-mască ale statului suedez, despre care susținem că este un exemplu de comunicare slabă”, arată publicația, care coordonată de profesori și cercetători din mai multe țări.

De altfel, Suedia a ales o cale diferită de luptă cu pandemia încă de la început. Când toate țările introduceau restricții totale de circulație, suedezii continuau să se comporte ca și cum COVID-19 nu ar exista.

„Agenția suedeză de sănătate publică a afirmat în mod constant că măștile sunt ineficiente și că utilizarea lor ar putea crește răspândirea COVID-19 – o viziune comună la începutul pandemiei, dar care acum este rară la nivel mondial

În iulie, ministrul Sănătății, Lena Hallengren, a explicat că guvernul suedez nu are o cultură sau tradiție în a lua decizii cu privire la echipamentele de protecție, cum ar fi măștile, și că guvernul nu va reglementa peste ceea ce susține agenția de sănătate publică.

Politica Suediei cu privire la mască a trecut chiar dincolo de granițele sale naționale, printr-un activism internațional anti-mască, notează The Conversation.

În aprilie, epidemiologul șef al țării, Anders Tegnell, a scris un e-mail către Centrul European pentru Controlul Bolilor (care se întâmplă să aibă sediul la Stockholm), avertizându-l să nu recomande utilizarea măștilor. Raționamentul a fost că acest lucru ar sugera că „răspândirea COVID-19 se face prin aer”, ceea ce ar „afecta grav comunicarea și încrederea”.

Autoritățile suedeze și-au menținut poziția anti-mască până în decembrie, când primul ministrul Stefan Lofven a anunțat o întoarcere de 180 de grade cu privire la utilizarea măștilor în transportul public.

Dar noua politică a lui Lofven nu a însemnat introducerea unei reguli simple de a purta mască în autobuze. În schimb, recomanda utilizarea măștilor de la 7:00 la 9:00 și de la 16:00 la 18:00, pentru cei născuți „în 2004 și înainte” și care nu au un loc rezervat.

„Dacă sună prea complicat, chiar e. Nu este, prin urmare, surprinzător faptul că gradul de respectare a fost scăzut, doar jumătate dintre navetiști purtând de fapt măști în timpul orelor de vârf.

Și nu doar publicul larg nu a respectat. La două săptămâni după introducerea recomandării, directorul agenției suedeze de sănătate publică, Johan Carlson, a fost văzut fără mască într-un autobuz în timpul orei de vârf”, scrie The Conversation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri