Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că i-a retras oligarhului Vladimir Plahotniuc distincția ‘Ordinul Republicii’.

„O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, a precizat Sandu.

„Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția ‘Ordinul Republicii’. O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat.

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale Republicii Moldova și de înmânare a lor.

Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a anunțat Maia Sandu, pe Facebook.

În ianuarie 2020, oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc și familia sa au primit interdicția de intrare sau ședere pe teritoriul SUA, din cauza implicării în fapte de corupție, relevă un comunicat al Departamentului de Stat.

”În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice din Republica Moldova”, se arată în comunicatul diplomației americane.

Interdicția se aplică lui Vlad Plahotniuc, soției sale, Oxana Childescu, fiului său, Timofei Plahotniuc, și copilului minor al lui Plahotniuc.

191 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here